Председателката на парламента Ива Митева ("Има такъв народ") отвърна на острата реплика по неин адрес от Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме!.

"Налице е проблем с конституционната процедура и той беше създаден от ИТН - председателят на парламента да не се държи като болонка на някой сценарист", заяви известната с пиперливия си език Дончева по време на дебата по заявлението на Пламен Николов да се откаже от кандидатурата си за министър-председател. Тя добави, че Митева вчера цял ден е подготвяла решението за гласуването на кабинета, предложен от ИТН, а след това не го е подписала.

След като сутринта напусна парламентарната зала заедно със съпартийците си и също отказа да гласува решението, с което се връща мандатът към президента, по-късно председателката на Народното събрание коментира пред журналисти: 

"Г-жа Дончева ме нарече болонка. Болонката може да бъде приятел, но може да има и доста силен характер. Така че не се знае какво ще стане и какъв характер ще проявя".

 

"Реших, че след като колегата е оттеглил съгласието си, той има достойнство, нека да не мачкаме достойнството на хората", коментира тя отказа на Николов да бъде подложен за гласуване.

Митева обясни, че рано сутринта Председателският съвет преминал емоционално и тя смачкала решението, което написала собственоръчно.

"ГЕРБ от 2 дни обясняват, че са инициатори на това решение и са казали, че трябва да има такова решение, изведнъж казват днес, че няма да подпишат такова решение. Ядосах се, бях го подписала. Смачках го и им казах, че ако се играе, ще се играе честно и ако сме единни, ще сме единни. И аз също няма да участвам в тази игра", каза още тя по повод това, че от ГЕРБ предлагаха свой текст за решението.

В крайна сметка, след като първият опит беше неуспешен, и ново събиране на Председателският съвет, парламентът реши от втория път официално - мандатът на ИТН приключва неуспешно. От 167 депутати "против" гласуваха 60 от ГЕРБ, а един се въздържа. 

"Беше достатъчно едно писмо от страна на парламента до президента, а не ние днес да приемаме такова решение с констативен ефект. Смятам, че това решение беше ненужно. Констатирахме: "Да, подал е оставка". Има празнота в Конституцията и тя не е предвидила всички хипотези. Ще ми се да сме единни, ама май не се получава. Всеки ден някой агресира към някой друг. Отношението един към друг ми тежи вече. Виждам как се развива действието", заяви още Ива Митева.