Тежък комуникационен и организационен проблем. По този начин формулира причините за напрежението около евтаназирането на близо 4000 глави добитък бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

По думите му са допуснати груби грешки.

Решенията на директора на Агенцията по храните не могат да бъдат еднолични, заяви той.

"Когато стана това събитие, директорът на Агенцията по храните трябваше да задейства чл. 127 от ветеринарния закон, който гласи, че има Централен епизоотичен съвет към МС. Този съвет не е събран и той постави в изключително тежка ситуация министър-председателя - той да назначава оперативен щаб, тоест прехвърли отговорността към него. Доколкото познавам министър-председателя, защото всъщност неговите действия са най-адекватни в ситуацията, той свърши това, което трябваше да свърши Агенцията по храните. И понеже това, доколкото го познавам, няма да бъде минато току-така, очаквам той да поиска оставката на директора на Агенцията по храните. Просто това не е работа на министър-председателя", допълни Найденов.

По думите на Найденов адекватно е действал и сегашният министър на земеделието Румен Порожанов.

За оставката на шефа на БАБХ настояват и от СДС. От БСП пък искат оставката на земеделския министър.

"Ако приемем, че става въпрос наистина за чума, тук се появява проблем с действията на Агенцията по храните, чиито ветеринари вече са се изнесли от населените места, което е изключително опасно, каза той. Рискът в момента е огромен, рискът е невероятен", каза Найденов.

Според него трябва първо да се започне с широка информационна кампания, хората трябва да знаят какво става, а не да се пускат ветеринари без да се обяснява на животновъдите какво се случва.

Комисията от Европейската комисия не трябваше да идва като след дъжд качулка, а преди да започне евтанизирането и да се вземе общо решение с българските власти.

Найденов беше категоричен, че не одобрява влизането на ветеринарите с полиция.

"Това не са нинджи. Евтаназията е страшно неприятно нещо. Това е последният изход и никой от ветеринарните лекари не е подготвен да извърши няколко хиляди евтаназии. Така че те ги поставят в изключително тежка ситуация. Това не се прави така - пускат ги, не обясняват на хората за какво, отсреща е нормално да има съпротива, нормално е да има протести".

Бившият земеделски министър припомни, че по негово време е имало много тежка зараза от шап, но не е имало такава съпротива и когато са потърсили европейските институции за съдействие, в случая "Ди джи санте", те е трябвало да дойдат предварително и мерките да бъдат набелязани заедно.

Шефът на БАБХ: Контролът е безпрецедентен, но са възможни нови огнища на болестта

Междувременно шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев коментира пред "Фокус", че се създава усещане, че умишлено се цели разпространение на чумата по дребните преживни животни и предупреди, че евентуална ескалация би била изключително опасна за страната.

По думите му към момента контролът по огнищата на болестта е безпрецедентен заради свободно движещите се хора там, които могат и да разнесат болестта. Д-р Илиев добави, че не е ясно кога ще има успокоение по темата и окончателното ѝ овладяване, виновници за което са и всички, неспазващи разпорежданията на БАБХ в засегнатите райони.

"Не можем да кажем точна дата кога ще се успокои обстановката, защото когато сложим на карта проблема с хората, които ни пречат и има потенциална опасност да разпространят заразата и от това, че имаме над 6000 взети проби от района, на които не всички резултати са излезли, не е невъзможно да има нови огнища. През цялото време искаме мерките за сигурност да са стриктни. Вече има национален щаб. Вчера се срещнахме с политическите ръководства в Народното събрание. Всички подкрепят мерките и изразяват недоволство от недостатъчната информираност на фермерите, въпреки че са направени законовите неща. Създадени са щабове на областно и общинско ниво, където са извикани всички кметове и фермери", каза той.

Д-р Дамян Илиев коментира още, че мерките, които БАБХ предприема, са единствените, които могат да се окажат полезни за страната, като те са съгласувани и одобрени и от ЕК. Контролът с органите на МВР също е добър с цел ограничаване незаконния превоз на животни, добави той.