Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов в предаването „Неделя 150" на БНР.

По думите му, утрешната среща в Брюксел е техническа и цели уточняване на казуса, защото той е много сложен.
„Казусът е юридически от гледна точка на комисията в Брюксел, но тук при нас, той има и морално измерение, защото най-голямото богатство на България са останали горите и те са били разграбени по време на прехода. Разговорът утре е поискан от наша страна. Ние ще искаме разяснение за процедурата и отговорите", допълни Найденов. Заради това, че нямаше превод на български на писмото от Брюксел, поискахме отсрочка. България трябва да даде становище по спорните замени на гори и земи до 24 март, уточни министърът.
Развалянето от страна на съда на сделките по замените е доста дълъг и и с неясен край процес, уточни Найденов.

Основното е ние да не допуснем ЕК да ни осъди, че това е нерагламентирана държавна помощ, защото тогава следва санкция от съда в Люксембург и България ще трябва да плаща глоба.

По думите му сделките с гори са над 300 и са заменени малко над 33 000 дка, като с променено предназначение са 8000 дка. Там вече няма гори, а хотели, защото заменките са правени на най-апетитните места около морето, изтъкна още Найденов.
Според него се е знаела много добре реалната цена на заменките, но нерегламентирано се е плащало комисиионни много повече от 200 хил. евро. Тези пари не са отивала в държавната хазна, а в партийните каси, подчерта той.
Разследването трябва да продължи, защото бившият председател на агенцията по горите Стефан Юруков не е взимал едностранно тези решения, някой от висшите етажи на властта му е нареждал. Той няма да може да понесе еднолично наказанието, което ще бъде наложено, отбеляза Найденов.

Колкото до заплахата, че Европейската комисия смята да наложи глоба от 40 млн. лв., заради неправомерно предоставени помощи през 2007 г., министър Найденов заяви, че България ще се опита да оспори една такава глоба.
"Ще се борим да минимизираме, не мога да кажа дали ще успеем на 0 да сведем тази санкция, но при всички случаи да минимализираме ние вече успяхме, защото съгласно регламента, санкциите са от 25 до 100%, в случая наложената санкция е 10%, което е един вид вече доста голяма редукция. Дано успеем да я свалим, възможно е на 5 или 2% да бъде редукцията. Това обаче някак си ни поставя отново в условията ние да започваме играта с жълт картон", каза министър Найденов.