Разрешението е издадено от бившия министър на земеделието и храните Валери Цветанов, който е предоставил на асоциацията безвъзмездно право за ползване на имот, съобщиха от пресслужбата на МЗХ.
Асоциацията за развъждане на българската родопска порода (българско родопско говедо) е сдружение, което не попада в приложното поле на Закона за животновъдството, тъй като е регистрирано с дейност в частна полза, се посочва в доклада на министър Найденов до главния прокурор. За получаване на разрешение за извършване на дейност по селекция и репродукция се изисква подаване на заявление до министъра на земеделието и храните, придружено с изчерпателно изброени документи, каквито липсват, посочва Найденов.
Независимо от това, през май т.г., бившият министър на земеделието и храните Валери Цветанов е разрешил асоциацията да извършва дейности по селекция и репродукция в животновъдството. Асоциацията за развъждане на българската родопска порода е поискала той да й дари сграда от Селекционен център, Смолян, който е към Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, както и да й осигури безвъзмездно финансиране.
В доклада си Мирослав Найденов алармира, че в случая е нарушен Законът за държавната собственост, според който имоти и вещи публична държавна собственост, които са престанали да имат това качество, се обявяват за частна държавна собственост с решение на Министерския съвет.
В началото на септември Валери Цветанов бе обвинен за заменките на земи по време на неговия мандат като министър.