Министрите се отчитат пред премиера Борисов за свършеното през годината. Премиерът им каза в рамките на по три минути да отчетат какво са свършили техните ведомства през 2019 година.

Заседанието на кабинета днес започна с отчет на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева за свършеното пре 2019 година.

Тя посочи грижите, които нейното ведомство полага за нашите сънародници в чужбина за издаването на личните им документи, за нови консулства и знакови посещения в чужбина, както и за помощта за българите които живеят във Великобритания. Работим с толкова служители, колкото са били, когато нашите сънародници извън страната са били 70 000, посочи Захариева.

Отчет направи и вицепремиерът Томислав Дончев Той посочи, че България няма загубено европейско финансиране, договорени са 80 процента от финансовия ресурс по оперативните програми и имаме прозрачна система за управление на тези пари, посочи той.

Вицепремиерът Марияна Николова, отчете работата си по киберсигурността. През тази година се работи по проект по единен модел за осигуряване на административни услуги - през него се правят 380 електронни услуги за гражданите и бизнеса, каза вицепремиерът. Увеличава се броят на младите българи които избират да се върнат в страната, миналата година са се върнали 16 000 хиляди, през 2017 година те са били 13 000 а преди осем години - 5000 каза Николова.

През тази година беше сключен договор за нови изтребители, придобихме на-модерния самолет на Балканите, каза в своя отчет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Работим и по другите проекти за модернизация на армията, за трета поредна година се увеличават доходите на военните. Обърна се тенденцията и броят на военнослужещите се увеличава. До началото но декември броят на военните се увеличава с 320 души, като до края на годината ще са 400, каза Каракачанов. Беше възстановено и военновъздушното училище. Това, което се случи през тази година в областта на отбраната, не се е случвало през последните 30 години, каза още министърът на отбраната.

Министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че до началото на април 2020 година България може да се присъедини към валутния механизъм ЕРМ2, намалява сивата икономика, имаме най-ниската контрабанда на цигари в ЕС, увеличават се и приходите в консолидираната фискална програма, добави той,

Младен Маринов, министър на вътрешните работи посочи че намалява броят на убийствата и на грабежите, а разкриваемостта се увеличава. Намалява контрабандата, организацията на изборите през миналата година мина нормално, посочи той.