Министърът на земеделието Десислава Танева определи като безпочвени обвиненията на колегата й Емил Димитров. Регионалният министър Петя Аврамова пък заяви, че не приема изявлението на Ревизоро като обвинение, а като хвърлени в публичното пространство хаотични разсъждения. 

По-рано днес екоминистърът предупреди за опасност от водна криза в Бургас, водни бунтове догодина, възможно безводие за земеделците.

Всички обвинения, които бяха отправени, са абсолютно безпочвени, посочи в парламента министърът на земеделието Десислава Танева в отговор на изнесената информация от министъра на околната среда Емил Димитров. Танева обясни, че като колеги с Димитров винаги са имали пряка комуникация, "понякога малко затруднена". Тя допълни, че в понеделник е говорила с него и след близо едночасов разговор е останала с впечатление, че имат обща визия.

По отношение на твърдението за непредставени схеми на напоителни системи на язовири, директорът на "Напоителни системи" ме уверяваше, че още преди 20 дни са предоставени, посочи Танева.

"Кметът на Бургас се обади преди 3-4 седмици с молба за архивна проектна документация за друг язовир с тенденцията дали може да бъде ползван за питейна вода. Дойде негов строителен инженер, зам.-кмет, всичко налично бе предоставено", обясни тя.

Земеделският министър заяви, че за първи път чува за война между нейното министерство и МРРБ. "По принцип МЗХГ винаги има по-скоро различна визия с МОСВ, но не и с МРРБ. Нещо повече - има решение и доклад от оперативно заседание на Министерския съвет от 13 октомври, в което МЗХГ е подкрепило вариант за решение по отношение на водоснабдяването на Бургас, така че всичко, което е трябвало да бъде направено от нашата система, е направено", подчерта Танева.

В началото на лятото Емил Димитров призоваваше през медиите във връзка със засушаването земеделските производители сами да си търсят собствени водоизточници за напояване, каза Танева. "След много комуникации с браншовите организации се постигна съгласие да бъдат инициирани промени. След това имаше обща експертна среща в МОСВ. Не бяха приети всички изменения. Всичко, което поискаха да отстраним, беше отстранено, с изключение на обема, който може да ползват по облекчен режим регистрирани земеделски стопани извън урбанизирани територии. Внесените промени от народни представители са произведени след няколкомесечни комуникации с неправителствените организации в сектора и след срещата в МОСВ", обясни земеделският министър.

По мярка от ПРСР ще бъдат рехабилитирани и пуснати в действие основни канали на стойност 50 млн. евро и ще се увеличи достъпът до площи, които могат да бъдат напоявани и до земеделски стопанства, които могат да бъдат включени, каза Танева.

Във връзка с изготвянето на Националния план за възстановяване МЗХГ с подкрепа на браншовите организации предложи на Министерския съвет цялостна рехабилитация на държавната "Напоителни системи", посочи тя.

"Да, в тежко време сме, всеки преминава през изпитания, чувства може би не остатъчна грижа за себе си, но все пак трябва а осъзнаваме отговорността на позициите, които заемаме и трябва да говорим и работим по начин, който води до резултат и подобрява средата за обществото, каза още Танева.

От БСП няколко пъти настояха в пленарна зала да дойде премиерът Бойко Борисов и да даде обяснение по проблема с язовирите и комуникацията между министерствата.

Снимка: Булфото

Не приемам изявлението на министър Емил Димитров като обвинение, а като хвърлени в публичното пространство хаотични разсъждения, заяви от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

Възмущавам се, че от трибуната на НС се отправят хаотично някакви обвинения в пространството, каза Аврамова.

Никой не беше против да се спаси Перник от водната криза, увери тя. И информира, че на 19 декември т.г. подробният устройствен план ще бъде готов, а след това внесен за одобрение в МРРБ.

Ако министър Димитров смята, че Бургас е в бедствено положение, защо не внесе предложение в МС за обявяване на бедствено положение там, попита регионалният министър. Да каже има ли вода в язовира, докога ще стигне и какви мерки да бъдат предприети, за да не изпадне градът във водна криза, продължи Аврамова. Тя упрекна Емил Димитров, че днес е всял страх у бургазлии.

В МРРБ имаме идея как да обезпечим с вода хората там, макар че това е работа на МОСВ, обяви регионалният министър. Това можело да стане чрез намалено подаване към Варна.

Предвиждаме възможността ВиК-Варна да бъде компенсирано да издържи на високата цена на добиването чрез помпи и да не влияе върху цената на водата, съобщи Петя Аврамова.

Някои се упражняват в театрални постановки, докато ние работим хората да имат вода, коментира тя.

През октомври Аврамова е внесла в МС доклад, в който предлага язовирите "Порой" и "Ахелой" да бъдат обособени като резервни източници за питейно-битово водоснабдяване. Съгласни сме те да се превключат към захранването на Бургас, но, за да дадеш 60 млн лв., трябва да има обоснован доклад, който трябваше да направи МОСВ, но за този доклад министър Димитров удобно забравя, категорична е министърът. Въпреки, че чакаме все още този доклад, сме подготвили възможността държавният ВиК холдинг да отпусне тези средства, но без този доклад няма как да похарчим 60 млн. лв., подчерта още веднъж Аврамова.