Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков е пътувал преди повече от 10 години до Руската федерация и не се е срещал или общувал с политици в Москва. Това съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по повод днешно изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Преди началото на днешното заседание на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов намеси Цеков в казуса с газопровода "Турски поток", чието строителство прокуратурата проверява. Борисов попита дали Цеков е бил в Москва и се е срещал в хотел с Александър Бабаков - руски политик, санкциониран няколко пъти от 2014 г. насам заради руската агресия в Украйна. Бившият премиер не уточни кога според неговата информация се е състояла срещата и в какво качество в нея е участвал Цеков. Попитан допълнително какво той знае, продължи: "Не знам, но се съмнявам, че е бил. Когато го разследвате и установите, че не е бил, тогава ще питате мене".

Името на Бабаков нашумя в България в последните дни след като Антикорупционният фонд изнесе данни от разбитата му електронна поща за съмнителни действия и прокарване на руски интереси при строежа на продължението на газопровода "Турски поток" през България по време на управлението на ГЕРБ. В четвъртък (31 август) прокуратурата се самосезира за нарушения, свързани с избора на изпълнител и ускореното изграждане на газопровода.

Ето целия текст на позицията на МРРБ:

Ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството остро възразява срещу спекулативни внушения на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. При старта на новия политически сезон в Народното събрание днес Борисов забърка името на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в твърдения за участие в срещи в Москва с руски политици. Категорично заявяваме, че Андрей Цеков не се е срещал с лицето, цитирано от лидера на ГЕРБ. Фактите са, че Андрей Цеков е пътувал до Руската федерация преди повече от 10 години за бизнес срещи в качеството му на юрист. В Москва, на територията на Руската федерация или на други места по света не се е срещал и не е общувал с политици от Руската федерация.

Прави впечатление и усърдието на председателя на регионалната комисия в парламента Николай Нанков /ГЕРБ/ да дезинформира за усилията на Агенция "Пътна инфраструктура" в осигуряването на нормално зимно и аварийно поддържане на пътищата. Фактите са, че екипите на МРРБ и АПИ са в готовност да осигурят поддържането на републиканската пътна мрежа при зимни условия, както и в аварийни ситуации.

В момента текат нови обществени поръчки за избор на изпълнители за текущ ремонт и поддръжка на пътищата. Обявените процедури са напълно прозрачни, с критерий най-ниска цена. Осигуряват се условия за работа на българския бизнес по разписаните в законодателството правила.

МРРБ заявява, че атаките срещу министър Цеков няма да окажат влияние върху честното провеждане на търговете и избора на изпълнители, предложили най-ниската цена.