На 15 юли, понеделник, от 9.00 часа ще се проведе заседание на Министерския съвет, на което ще бъде разгледано Решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Законопроектът е изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

"Планираме в понеделник, на извънредно заседание на МС, да разгледаме сключените договори за самолетите Ф-16, да ги предложим на НС за ратификация и успоредно с това да предложим актуализация на Закона за държавния бюджет за 2019 г., за да увеличим разходната част и да осигурим необходимото финансиране на този проект" - това каза финансовият министър Владислав Горанов в интервю за Радио Фокус. Той обясни, че сумата, която трябва да се плати по договора за закупуване на новото въоръжение за армията, е значителна и плащането, което трябва да се осъществи накуп, съгласно разговорите ни с американската страна, е за около 1,2 млрд. долара, които не са разчетени в закона за бюджета. Министърът допълни, че с тази актуализация се очаква дефицитът да бъде около 2 % или с малко повече, но това е под прага от 3 % по Маастрихтските критерии. "Понеже това е първата сделка между нашите две страни, на този етап ще трябва тази сделка да се финансира накуп, а когато придобием история в отношенията с Агенцията на въоръжение на САЩ, мисля, че ще можем да договаряме и по-гъвкави схеми за плащане" - счита Горанов.

На въпрос има ли държавата пари, министър Горанов каза, че фискалният резерв е на достатъчно добри равнища, така че ще можем да си позволим да финансираме накуп сделката, още повече, че имаме добри перспективи пред нашата икономика и бюджетът позволява това да се случи през 2019 г. По отношение на това дали се предвижда нов дълг, финансовият министър коментира, че в закона за бюджета е разчетен 1 млрд. дълг вътрешни емисии, но не трябва да се търси пряка връзка между сделката и този размер на дълга, защото тези средства ще служат през годината за запълване на фискалния резерв и за покриване на падежиращи плащания. "Нашето намерение е да продължим да си изпълняваме стратегията за дълга така, както е гласувана през миналата есен" - обобщи министърът.

На заседание на Министерски съвет, на 10 юли, правителството одобри сделката за покупка на осем нови изтребителя F-16 от САЩ. Това са 6 едноместни и 2 двуместни самолета. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа договорите за закупуване на 8-те самолета.

Целта на българското правителство е, ако САЩ получат одобрение на конгреса да поемат 60 млн. долара от сумата, обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов и добави, че в цената е включено наземното оборудване.

Вчера министърът на отбраната подписа договорите за закупуването на осемте самолета F-16 Block 70.

Съгласно Конституцията на България и редът на Закона за международните договори, за да влязат в сила тези договори, следва да бъдат ратифицирани от Народното събрание.

Отчитайки финансовите ограничения на България, Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. долара посредством искане от Конгреса на САЩ за допълнително финансиране, което да бъде използвано в интерес на България, заявиха от Министерство на отбраната.

Предстои искането на Държавния департамент да бъде разгледано от Конгреса на САЩ, както и българските депутати да се произнесат за сделката.