Министрите на енергетиката и външните работи Александър Николов и Теодора Генчовска ще подадат оставки в понеделник.

Теодора Генчовска заяви в курорта "Златни пясъци" край Варна, че не е имала физическата възможност да подаде своята оставка заради срещата на върха в Солун и заради ангажиментите ѝ във връзка с посещението на германския канцлер Олаф Шолц. Тя каза обаче, че ще спази партийното решение и ще подаде своята оставка.

"Има политическо решение, но тъй като бях извън страната, в понеделник ще бъде подадена моята оставка", лаконична бе тя.

Пред БНР външният министър коментира, че България потвърждава позицията си за запазване на ветото за начало на преговори на Република Северна Македония и вече има разбиране от европейските партньори към нашата позиция.

На въпрос дали всъщност това не е един натиск от европейските ни партньори за присъединяването на Северна Македония Теодора Генчовска каза, че вече всички европейски партньори са наясно с българската позиция, знаят за нашите условия, от които ние няма да отстъпим. По този начин стана ясно, че България ще продължава да отстоява своята позиция.

Mинистърът на енергетиката Александър Николов също потвърди, че в изпълнение на решението на политическа партия "Има такъв народ" (ИТН), ще подаде оставката си в понеделник.

С оглед на появилите се публикации относно причините за този акт, от пресцентъра на Министерството на енергетиката уточняват, че всички медийни интерпретации, включващи енергийна политика, особено такава в сферата на търговия, транзит и доставки на природен газ, са спекулации. Оставката на министър Николов е политическо решение, се посочва в съобщението.

В същото време като принципал на Министерството на енергетиката, министър Николов не е упълномощавал нито един от заместниците си да тълкува по свое усмотрение отношенията ни с "Газпром", заявяват още от пресцентъра на МЕ. Както многократно е подчертавано, "Булгаргаз" е в активен, съществуващ договор с "Газпромекспорт". Същият е в едностранно неизпълнение, докато българската страна спазва всички търговски, правни и регулационни изисквания, се посочва в прессъобщението.

От Министерство на енергетиката подчертават, че след този период усилията на целия екип на "Български енергиен холдинг" и прилежащите дружества са да се изпълняват стриктно газовите заявки, на база дългосрочни, предвидими и устойчиви партньорски отношения. В унисон с водената политика на правителствено ниво са проведени множество срещи, с цел ефективно реализиране на диверсификация и значително намаляване на зависимостта от който и да е конкретен доставчик на горива.

Няма решение на партия ИТН в обратна посока и действията и усилията са били изцяло в синхрон с политиката на правителството. Цялостната политика на партия ИТН в енергийната сфера е с цел запазване на обществен интерес, ясна стратегическа евроатлантическа посока и минимизиране в максимален мащаб рисковете и негативните ефекти по време на тежък геополитически конфликт, заявяват още от МЕ.