ВМЗ е в забранителния списък за приватизация и за да бъде приватизиран и 1%, трябва да има решение на Народното събрание. Това, което ще бъде пуснато за приватизация, обръщам внимание, че днес мина на Министерски съвет, са неоперативни активи на дружеството - апартаменти и спортни съоръжения, които не се ползват от повече от 30 години. Забележете, това е искане и на работниците, и на мениджърите. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов пред БНР

Така той коментира твърдението на бившия министър на отбраната Бойко Ноев, че тайно се подготвя приватизация на ВМЗ-Сопот. Бившият военен министър лично обвини за това сегашния министър на икономиката. Освен това го обвини и за пробив при лицензите за оръжия.

Според Ноев интерес към ВМЗ има държава от арабския свят.

Караниколов коментира:

"Може би тук се бърка с нещо друго - че ни предстои икономически и бизнес форум в Саудитска Арабия и вероятно ще бъдат осигурени договори на ВМЗ. Явно някой много го тревожи това, че ВМЗ е живо и ще работи".

Относно твърдения на Ноев, че скоро ще има данни за намеса на чужда държава във взривовете във ВМЗ през 2015 година, Караниколов заяви:

"Не ни трябват шпиони, щом Бойко Ноев е тук. Ако някой има такава информация за нещо, което се е случило преди 4 години, аз се чудя защо не го е предоставил. Добър въпрос за него".

Няма пробив в българската позиция да не преговаряме с руската страна за плащане на лиценз за производство на изделия в сферата на отбраната, каза още министърът:

"От 30 години няма никакво движение по този казус. Личното ми мнение, като юристът, е, че това е гражданско-правен спор, тъй като много от тези компании от военнопромишления комплекс са вече частни. Който има претенции, да си ги търси в съда. А иначе това, което е говорил Бойко Ноев преди около 20 години, когато е бил министър на отбраната, го говори и Каракачанов сега - "няма правни основания!". Аз дори не участвам в смесената комисия между България и Русия. Единствено в Министерство на икономиката отговарям, но не за лицензи за производство, а за внос и износ. Тези негови (на Ноев - бел.ред.) твърдения са доста странни, но категорично тема "лиценз" няма.

Караниколов е категоричен, че не е вадил държавните предприятия от оръжейния бизнес от Сдружението на българската отбранителна индустрия (СБОИ).

"Това си е абсолютно тяхно решение. ВМЗ преди два дена излязоха с официално изявление. Хубаво е да го анализирате - те са недоволни от работата и от участието си в СБОИ. Съвсем скоро ще направя среща между тях, за да си кажат истината в очите. Аз по никакъв начин не влияя на никое дружество".

Според министъра "не трябва да чакаме българската армия, за да се модернизират дружествата във военнопромишления комплекс".

"За съжаление, правим една продукция, в по-голямата си част, която е от най-ниската гама боеприпаси, която е вероятно вече на 60-70 години. Всички, включително във ВМЗ, за това работим, правим нови производства, сертифицирахме се като инвеститор клас А, подписахме предварителен договор за възможност ВМЗ да прави дронове в България. Армията си е армия. Хубаво е тя, когато се модернизира, ние да знаем в какви параметри ще бъдат, за да може българските дружества да участват и да продават на българската армия, но не трябва да чакаме само българската армия. Просто имаме една продукция, която е изключително добра, но е на около 60 години".