До момента има изградена 11 км ограда на границата с Румъния. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в Шабла по време на оперативно заседание за африканската чума по свинете, съобщава Фокус.

Министър Порожанов посочи, че от сряда много активно се работи, за да се напредне максимално бързо с изграждането на оградата по границата с Румъния.

"В момента от цялата страна от държавните горски предприятия включително и от Регионалната дирекция по горите на Варна, Русе и Шумен имаме 480 души, които извършват основно две неща. Едното е засилен контрол на границата, като имаме патрулиращи двойки, които досега бяха през деня, но вече ще бъдат и през нощта, за да се пресече евентуалното движение на дивите свине. Хубавото е, че в момента дивата свиня не е склонна да прави много набези - тя си е останала там, където си е намерила храна, основно царевица. Така че движение се очаква след приключването на реколтата. Затова към момента се изгражда оградата на три места. От дни се работи на "Дуранкулак", стартираме "Кардам". На "Кайнарджа" сме най-напреднали, тъй като там започнахме най-рано. До момента имаме изградена 11 км ограда. Освен това имаме забити колове на 8 км, занесени колове на други 16 км и, разбира се, материално осигуряване бодлива тел, която да опънем", каза още той.

Земеделският министър обясни, че на оперативно заседание на правителството в сряда е запознал Министерски съвет с работата на оперативните щабове в Силистра и Добрич и са били коментирани както ловът, така и оградата.

"По ясни препоръки на премиера Бойко Борисов и останалите министри ще подсилим оградата с т.нар. "Бруно" - това е спираловидна режеща тел, която да бъде разположена по различни места, за да се гарантира една абсолютна ограниченост на движение. Тя ще бъде поставена по цялото протежение, като на места, които са рискови, ще сложим и втори ред отгоре - там, където има основно движение на животни, и там, където има опции да влизат да пият вода. В момента идентифицираме количеството от въпросното "Бруно", което има в България - а то е скромно, ще бъде иззето и гледаме какви са възможностите по най-бърз начин да обезопасим оградата. С две думи - това беше дискутирано на Министерски съвет. В момента тези хора, които работят, са разпределени горе-долу по равно в частта на даването на дежурства и в поставянето на оградата. Адмирации към Държавното горско предприятие, което ще ни съдейства максимално, за да можем да направим оградата и, разбира се, с патрулите", обясни Порожанов.