България, Италия и Гърция са трите държави, които с най-голяма сила ще усетят последствията от приемането на споразумение за връщане на мигрантите от границите на Германия, предложено от германския вътрешен министър Хорст Зеехофер. Това каза Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи в студиото на телевизия "Блумбърг".

"Ако наистина се постигне това споразумение и мигрантите се върнат в точката на първоначалната си регистрация, означава, че България, Италия и Гърция ще трябва да приемат всички тези мигранти, които първоначално са се регистрирали и влезли през граничните пунктове. Това означава, че ще се увеличи броя на мигрантите, върнати от Германия в България. Това ще повиши нелегалния приток на мигранти, защото те ще се стараят първа точка на регистрация да им бъде Германия, за да не могат да ги върнат другаде. Това означава, че нелегалната миграция, каналджийството ще се засилят, тъй като мигрантите ще пробват всички възможни начини да стигнат до Германия. Не на последно място това споразумение застрашава и Шенген", посочи той.

Според Керемедчиев няма значение дали Австрия, Чехия, Полша, Швеция, Дания ще подпишат споразумения с Германия. Първите пунктове, където ще се регистрират тези мигранти, ще са в България, Гърция или Италия.

"Така че доколко ние ще се съгласим да подпишем е първата тема и второ до колко имаме административен капацитет мигрантите да бъдат приемани", допълни бившият зам.-министър.

Керемедчиев каза още, че би трябвало да има и финансови параметри, ако се стигне до споразумение, защото това са допълнителни разходи за приемащите страни.