Ефектът на бойкотирането в парламента от страна на БСП удря и върху парламентаризма, и върху демокрацията - това каза Михаил Миков, член на Националния съвет на БСП в студиото на БНТ.

Според него, въпреки че напускането на парламента е легитимно политическо средство, обикновено се ползва когато външната обстановка създава предпоставки за промяна на политическото статукво и тогава това се използва като един допълнителен елемент за натиск върху управляващите. 

"Тогава, когато започва вътрешно парламентарното напрежение, когато се пукат коалиционните конструкции, ситуацията е различна. Така беше преди време - ние имахме мнозинство от 120 души, но практически нямахме мнозинство. Кабинетът "Орешарски" успя завидно дълго време да издържи без мнозинство, докато днес има парламентарно мнозинство. Нещо повече - има и групи, които макар и формално неучастващи в мнозинството, участват в работата на парламента. Като цяло губи Народното събрание и авторитетът на парламента", посочи бившият председател на БСП.

Според него, възможно е такъв подход да експонира някаква по-широка конструкция, но дали утре, вдругиден... всъщност евроизборите са след три месеца, предсрочни избори са невъзможни, доколкото най-късно на 26 март президентът ще трябва да насрочи евроизборите. И очевидно след евроизборите резултатите от тях ще се очертаят политическите перспективи за отделните партии. Сега всички трябва да хвърлят усилия в евроизборите като междинен измерител на политическите сили. Възможно е това да е идеята, допусна Миков.