"Нинова е прашинка в историята на БСП, която вятърът ще отвее след време. Проблемът е накъде върви БСП, с какви хора и защо изменя на себе си. Нямам никакъв пръст в това толкова членове да се оттеглят. Ръководството направи така, че много другари в един момент да кажат"чао"", заяви бившият лидер на БСП Михаил Миков в NOVA.

Той коментира и местния вот, който се проведе преди дни. "При частичните местни избори в две от общините - Срелча и Септември, не беше издигнат кандидат. Тези градове са знакови за партията. БСП в този мандат на парламента подкрепи въоръжаването, в което участва и България. Една "лява" партия, ако не е против войната, кое и е лявото тогава?", пита бившият лидер на БСП.

"Всеки сам избира дали да напусне парламентарната група или парламента. Колегите ще бъдат подложени на натиск, оплюване. От групата не за първи път излизат народни представители. Това е въпрос на лична преценка. Не мога да се съглася, че един народен представител е избран само от партийните гласове".

Той заяви, че не знае как ще се развият отношенията в БСП. "Това са живи хора, които в даден момент могат да направят лична преценка и да си тръгнат. По-скоро Нинова трябва да направи усилия да задържи членовете около идеите в страната", поясни Миков.

"Няма да направим нова партия, защото все още има шанс социалистите, които са в БСП, да разберат каква подмяна се извършва на върха на партията. Има разминаване между думи и дела. Опозицията като термин беше измислена доста спекулативно от Нинова и беше удобно използвана в цялата кампания на прочистване", заяви бившият лидер на БСП.

"Мисля, че БСП трябва да има готовност за опозиция, защото е възможно в по-далечен план партията да трябва да направи компромиси, които крият рискове за съществуването й", заключи Миков.