Общинският съветник от "Демократична България" в Столичния общински съвет (СОС) Методи Лалов поиска оставката на съпредседателя на обединението Христо Иванов след изборите. Последва отговор от Христо Иванов, който каза, че на партията предстои важна предизборна кампания и "... нека всички да опитаме да не я проваляме отвътре", както и поиска контролната комисия на партията да го провери в отговор на отправените към него обвинения.

Лалов също така смята, че оставки следва да подадат и немалка част от Изпълнителния съвет на "Да, България", в частност Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева.

"С оглед случващото се от години в "Да, България" и в коалицията "Демократична България" мисля, че след изборите Христо Иванов следва да си подаде оставката като председател на партията. Оставки следва да подадат и немалка част от Изпълнителния съвет на "Да, България", в частност Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева", написа Лалов на страницата си във Фейсбук.

"Недемократичното ръководство на партията демотивира и отблъсква все повече хора и привлича все повече други с клиентелистко мислене и цели. Неминуемо това ще има негативни последици за демократичната общност, които ще проличат още в резултатите от предстоящите избори.

Снощи обясних в свой пост част от основанията да кажа това. След изборите ще говоря още по-подробно, като най-подробно ще направя това на Националната конференция на "Да, България", ако Националният съвет на "Да, България" реши въобще някога да я свика, тъй като това трябваше да бъде сторено много отдавна, но удобно за някого това не се случва (в резултат на това мандатът на всички органи на партията е изтекъл).

Говоря сега (правя го от много месеци, включително публично, но няма кой да чуе), тъй като после ще ме питате защо съм бил част от създаването на този порочен модел. И защото за истината винаги е подходящо да се говори (за някои винаги е неподходящо)", допълни Лалов.

"Всеки е в правото си да иска нечия оставка, отговори Ивайло Мирчев в интервю за "24 часа". - В момента сме концентрирани в кампанията, която предстои. Организираме членовете и всичко останало. Всяка претенция може да бъде отправена, имаме си устав на партията и органи. Националната контролна комисия прави съответната проверка и взема решения. Конкретно обвинението в клиентелизъм е изключително грубо и обидно. За съжаление на г-н Лалов, то не почива на нищо реално."

Относно "недемократично ръководство на партията", Мирчев обясни, че "... няма национално ръководство на партия, което да се е събирало повече от това на "Да, България". Почти на две седмици събираме Националния съвет. Това не може да се каже, че е недемократично."

Национална конференция на "Да,България" ще има след изборите.

В отговор на нападките към него Христо Иванов заяви в пост в Фейсбук, че днес ще се обърне към Националната контролна комисия на "Да, България" с искане да бъда проверен той и неговата дейност на поста председател на партията за всички обвинения, които се отправят по мой адрес.

"НКК ще може да събере и систематизира всички твърдения заедно със съответните доказателства и ще може да ги представи под формата на доклад на предстоящата до края на 2021 г. Национална конференция, така че всичко да може да бъде обсъдено по структуриран и институционален начин. Всички, които имат с какво да допълнят тази картина, могат да се обръщат към НКК. Надявам се, че е излишно да подчертавам важността на тази кампания и на това всички да опитаме да не я проваляме отвътре", заявава още Христо Иванов.