"Не само Европа, но и Държавният департамент на САЩ в своя доклад говори, че корупцията в България е ендемична. България обаче е уникална страна – има корупция, но няма корумпирани. Ако има, те са на ниво заместник-министри и бизнесмени, които купуват гласове", това заяви в предаването "Тази сутрин" по bTV лидерът на ДОСТ и бивш председател на ДПС - Лютви Местан.

По думите му всъщност реалните мащаби на корупцията са други.

"Става въпрос за системен проблем, който може да бъде решен само чрез радикална промяна на политическата система. Най-важно условие за това е разбиването на монопола на ДПС върху гласовете на турците и мюсюлманите в България, няма по-важна национална задача. Вярна е аксиомата, че силно ДПС е равно на слабо дясно", отбеляза той.

Според него партията ДПС е с две лица и с две крила.

"Лустрото е, че това е евроатлантическа партия, която работи за развитието на България като член на ЕС и НАТО, но второто, истинското лице са руските зависимости и корупционните схеми и интереси. Двете крила не са създадени случайно, първото е политическото, то е призвано да представи красивото лице на ДПС, но второто крило в партията е бизнес крилото. Там политическото крило няма място дори на ниво председател. Събирателната точка се явява вождът - т.нар. почетен председател. Аз бях председател на политическото крило и мога да нося отговорност единствено за политическите решения", изтъкна Местан.

"Ако се разкрие реалното участие на ДПС в управлението на страната, макар и задкулисно, ще изчезнат остатъците от авторитета на г-н Борисов, който ерозира и без това ускорено. Той спечели изборите през 2009 година с категоричното обещание, че ще разгради системата на Сараите, дойде на власт с анти-Доган послания, но вместо да изпълни обещанията си, той стана част от системата на Сараите", коментира Лютви Местан.