Германският канцлер Ангела Меркел отказва да отиде лично на годишната среща на високо равнище на групата Г-7 в САЩ през юни заради пандемията от коронавирус, потвърди днес за Франс прес говорител на правителството в Берлин.

"Към днешна дата, предвид общата ситуация с пандемията, тя (Меркел) не може да приеме лично участие, пътуване до Вашингтон", заяви говорител на германското правителство, потвърждавайки информация в американското електронно издание "Политико".

Федералната канцлерка благодари на президента Тръмп за поканата за срещата ва върха на Г-7, добави говорителят.

Меркел, която е с научно образование, е първият лидер от Г-7 (Япония, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия), който официално отказва тази покана.

Шейсет и пет годишната Меркел, връстничка на японския премиер Шиндзо Абе, е изложена на риск, по-голям от средния, от зараза с коронавирус, отбеляза АФП.

Жертвите на епидемията от Ковид-19 в САЩ са най-много - над 100 000, а потвърдените случаи а зараза са 1,7 милиона.

В средата на март Белият дом първоначално обяви, че заради епидемията се отказва от лична среща на държавните и правителствени ръководители от Г-7 и вместо това предпочита видеоконферентен формат на форума.

Миналата седмица обаче Доналд Тръмп обяви, че през юни ще се проведе среща на високо равнище, "главно в Белия дом", въпреки че някои срещи може да бъдат организирани в президентската резиденция в Кемп Дейвид, в съседния на столицата щат Мериленд.

Републиканецът Тръмп, който гледа към президентските избори в САЩ на 3 ноември, желае да превърне тази среща на Г-7 с лично присъствие на лидерите в символ на нормализацията на живота, за която призовава, тъй като блокирането на дейността рискува да му струва скъпо в в очите на избирателите.

Белият дом потвърди вчера, че американският президент и британският премиер Борис Джонсън, който се възстанови от Ковид-19, са разговаряли и са били единодушни, че е много важно лидерите от Г-7 да се съберат лично в близко бъдеще.

Първите реакции на лидерите от Г-7 на предложението на Тръмп бяха предпазливи. Френският президент Еманюел Макрон и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел казаха, че са готови да участват, "ако здравните условия го позволяват".

Канадският премиер Джъстин Трюдо подчерта, че е важно да се проучат "препоръките на експертите".