Премиерът Бойко Борисов, който днес става на 60 години, получи поздравления от Германия, Русия и САЩ.

Първа честитка за рожденика изпрати германският канцлер Ангела Меркел.

"Уважаеми г-н министър-председател, скъпи Бойко. Вие поехте отговорността за страната си във фаза на големи предизвикателства. Освен това се ангажирахте особено и за добрите взаимоотношения в региона", заявява тя.

И допълва, че очаква с радост продължението на много доброто сътрудничество, което имат двамата, "за благото на България и Германия, и на цяла Европа".

Меркел пожелава още на Борисов "и за в бъдеще много сила и всичко добро, преди всичко здраве и лично благополучие".

И френският президент Еманюел Макрон поздрави българския министър-председател.

"Скъпи Бойко, В този хубав юнски ден, слънчев в София, както зная, искам да ти пожелая един прекрасен рожден ден, на който да си все така млад и повече от всякога европеец. Това е написал френският президент Еманюел Макрон на рожденика Бойко Борисов, научи "24 часа". Ето какво гласи до края честитката на стопанина на Елисейския дворец: Нека това събитие донесе на теб и на всички българи здраве, щастие и благополучие. Заедно, ще продължим пътя си за развитие на европейския проект. Приеми всичките ми пожелания за успех в предстоящите за теб дела! До много скоро. Еманюел Макрон", написа стопанитът на Елисейския дворец.

Прегръдка между Макрон и Борисов на среща на лидерите на ЕС

Снимка: БТА

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев също честити на премиера юбилея.

"Уважаеми г-н министър-председател, от името на правителството на Руската Федерация и от мое име ви поздравявам по случай 60-годишнината! Бих искал да отбележа особено Вашата последователна позиция в подкрепа на развитието на приятелските отношения, свързващи Русия и България", пише в поздравлението от Москва.

През март Бойко Борисов посрещна Дмитрий Медведев в София

Снимка: Булфото

Медведев изразява надежда за по-нататъшното укрепване на търговско-икономическото и инвестиционното взаимодействие, за успешна реализация на перспективните проекти и инициативи в енергетиката, промишлеността, инфраструктурата, науката, образованието, културата и други сфери.

"С топлина си спомням за срещите с Вас, в това число по време на скорошното ми посещение в България. Ще се раздав да продължим нашето конструктивно и полезно общуване. Пожелавам ви, уважаеми г-н министър-председател, добро здраве, благополучие и успех във вашата отговорна дейност", завършва пожеланието на руския премиер.

Поздравителен адрес до Борисов изпрати и посланикът на САЩ Ерик Рубин.

"Скъпи Бойко, честит рожден ден! Като премиер и лидер трябва да си горд с всичко, което си постигнал и с цялата работа, която си свършил в услуга на страната си. Международните ти партньори и колеги оценяват също силното ти лидерство. Благодаря още веднъж за отличното ни сътрудничество", пише дипломат номер 1 на Вашингтон и пожелава на премиера крепко здраве, лично щастие и още успехи във всички бъдещи усилия.

Премиерът получи поздравления и от Балканите.

"Драги приятелю, моля приемете искрените ми поздравления по случай рождения Ви ден заедно с най-добрите ми пожелания за крепко здраве и лично щастие, както и за много успехи в отговорния Ви пост за благото на България и всички нейни граждани", написа му сръбският президент Александър Вучич.