Вчера БСП пропусна великолепен шанс да излезе единна и консолидирана. Това каза пред БНР Атанас Мерджанов от БСП. Според него има "тежки съмнения за манипулация на избора, в който Йончева получи 95 гласа срещу 75 на Станишев".

"Самият факт е, че първоначално бяха регистрирани 144 членове на Националния съвет... Срамежливо този факт беше отбягван от ръководството, тъй като имаше на няколко пъти запитвания колко е кворумът, пристигналите. И изведнъж - 174 гласували! Това е нещо недопустимо, като имаме предвид практиката, че на заседанията на Националния съвет от 185 члена не присъстват повече от 110 до 120 души. Вчера беше без прецедент такова нашествие! Това и фактът, че само минута след обявяването на резултата имаше гласуване за бюджета на Националния съвет и на него гласуваха 101 члена на Националния съвет, са достатъчно добри индикации за това, че се случва нещо нередно, нещо извън традициите, извън морала и устава на БСП. В такова състояние аз се съмнявам, че ще можем да мобилизираме докрай всички наши членове и симпатизанти".

Йончева не е спечелила по отношение на номинациите! Нямаше нито твърд, нито категоричен обзор и анализ на броя на номинациите по места. Тези факти срамежливо бяха пропускани! Едва по средата на заседанието Кирил Добрев излезе и спомена, че Станишев и Йончева имат над 200 номинации, но нито е казано кой има повече, нито кой има по-малко. Мога да говоря за моя избирателен район - Ямболска област, а имам информация и от други съседни области, че категорично води Станишев".

Нинова "панически бяга" от заявените и декларирани намерения за провеждане на непрекъснати референдуми в партията, каза Мерджанов, според когото номинациите на кандидати за ЕП "са по същество вътрешнопартиен референдум". БСП обаче няма да се разцепи, категоричен е Мерджанов, макар да подозира, че решението на Националния съвет "ще отекне много силно в общинските партийни организации, тъй като мнозина от тях са застанали твърдо зад Станишев".

"Със съжаление трябва да отбележа моята прогноза отпреди две години и половина, че партията се води твърдо и еднолично, пренебрегвайки всякакви мнения във вътрешнопартиен план и вътрешнопартийната демокрация е на едно много ниско равнище". Въпросът дали Нинова би подала оставка, ако БСП загуби евроизборите, е бил посрещнат с "ехидно усмихване", допълни той и уточни, че Станишев и Нинова не са провели нито един разговор помежду си в последните няколко месеца.