В бюджета на държавата за догодина е заложено 10 процента увеличение на заплатите. Това каза в Пловдив Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Тя бе в града под тепетата за откриването на 10-то юбилейно издание на фестивала "Дефиле на младото вино".

"Предвидено е 10 процента увеличаване на заплатите в бюджетната сфера, с 20 на сто ще се повишат и заплатите на учителите, бюджетът също така определя и минималния осигурителен доход и там също има увеличение, каза Стоянова. - Всичко това е политика по доходите, които ще повлияят и върху частния сектор, който практически плаща основната част от заплатите в България."

По отношение на гласуваното повишаване на данъка на старите автомобили Менда Стоянова каза, че целта не е да се събират повече пари в общините, а всъщност се цели въвеждане на екологичен компонент. Той ще влияе върху размера на данъка, за това дали един автомобил замърсява повече или по-малко околната среда.

Председателят на бюджетната комисия конкретизира, че колите притежаващи сертификат "Евро 4" или тези произведени след 2005 година ще имат с около 20 процента намаление на данъка с този екологичен коефициент.

Увеличение ще има само за много старите коли, които нямат екологична категория, и които повече замърсяват околната среда. На тези автомобили данъка ще се увеличи дори двойно, каза тя и даде пример, че за тях от 26 лева налога ще скочи на 48 лева.

Менда Стоянова подчерта, че смисъла на този закон не е да се съберат повече пари, а да се направи първата крачка към това хората да мислят по-екологично, когато си купуват и избират автомобил.

Пред журналисти в Пловдив Стоянова отново заяви, че не е привърженик на идеята за въвеждане на диференцирано подоходно облагане, защото с това няма да се реши социалното неравенство в обществото.