Това, коментира американският всекидневник,осигурява на Москва нови съюзници в усилията й да си върне влиянието в части от Източна Европа, която възприема за свой заден двор.

Една сила вероятно ще остане насинена от двата вота: Европейският съюз. Те илюстрират разширяващите се пукнатини в цимента на ЕС, който помогна за преоформянето на Централна и Източна Европа след разпадането на Съветския съюз.

Резултатите са окуражаващи за онези в Молдова и България, които искат да видят затопляне на отношенията между техните страни и Русия.

Тонът в предизборните кампании на двамата новоизбрани президенти бе по-топъл към Русия и по-критичен към ЕС, който те обвиняват за слабия икономически напредък, отбеляза "Уолстрийт джърнъл".

След победата на Доналд Тръмп в САЩ, президентските избори в двете източноевропейски страни са поредната доза добри новини за руския президент Владимир Путин, който цели да отслаби връзките между държавите от ЕС и да подкопае международните санкции срещу Москва, пише "Ню Йорк таймс".

Новоизбраният президент на България Румен Радев обеща да поправи отношенията с Москва и да окаже натиск за вдигане на санкциите, наложени заради превземането на Кримския полуостров.

България остава много зависима от Русия в областта на енергетиката, търговията и туризма, сочи "Ню Йорк таймс".

Несигурностг и около Тръмп

"Вашингтон пост" съобщава за победите на Радев и Додон на президентските избори в България и Молдова в статия за срещата на външните министри от ЕС, посветена на избора на Тръмп за президент на САЩ.

Вестникът отбелязва, че в ЕС има несигурност за това какво ще направи Тръмп като президент. Не е ясно например дали той има намерение да се откаже от американските санкции срещу Русия.

В България Румен Радев иска да запази мястото на страната си в НАТО, но иска и да подобри връзките с Москва - пише в. "Вашингтон пост". - България, която е член на НАТО и на ЕС от дълго време е разкъсвана в културен план между Запада и Русия.

Тези избори хвърлиха страната в политически хаос, защото премиерът обяви оставката си след обявяването на резултата, посочва още вестникът.

Въпреки че няма опит в политиката, 53-годишният Радев победи вчера с лекота, пише френското списание "Поан". До това лято бъдещият президент Радев бе още генерал Радев, командир на военновъздушните сили, почти неизвестен на широката публика.

Той влезе в политиката на тези избори, на които социалистите създадоха инициативен комитет, за да издигнат кандидатурата му, представяйки я за независима.

Висок, невъзмутим и с пооредяла коса, Радев поднесе изненада, побеждавайки опонентката си Цецка Цачева още на първи тур, след като убеди българите, че ще отстоява "активна", а не "послушна" позиция на страната в ЕС и НАТО, пише "Поан".

Освен подкрепа от поддръжниците на социалистите, бившият командир на военновъздушните сили привлече гласове от Движението за права и свободи, което представлява турското етническо малцинство и влиятелна група бизнесмени, и от ВМРО - ултранационалистическа партия, чийто лидер спечели 15 процента от гласовете на първия тур миналата неделя, пише британският  "Файненшъл таймс".

Председателството на ЕС - при нов президент

Приятелски настроен към Русия генерал спечели президентските избори в България, пише германският вестник "Цайт".

Изданието посочва, че сега в България е надвиснала заплаха от правителствена криза.

Списание "Шпигел" отбелязва, че още по време на предизборната надпревара "опозиционно настроеният социалист" Радев е обявил, че ще има промяна. Той е за по-тесни връзки на България с Москва и за отмяна на европейските санкции против Русия.

Ще се приближили България към Русия?, пита в. "Ханделсблат". Вестникът коментира, че предвид изборната победа на Румен Радев това изглежда вероятно.

В. "Зюддойче цайтунг" отбелязва, че Радев е за отмяна на санкциите, но че от друга страна той е обещал да спазва всички задължения на България към НАТО и ЕС. Изданието прави връзка с изборите в Молдова, където също се е очертала "ясна победа на проруския кандидат Игор Додон".

"Франкфуртер алгемайне цайтунг", както и "Велт" припомнят, че с новия си президент Радев страната ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 януари 2018 г.

Вълна от недоволство и разочарование

Съюзникът на българските социалисти Румен Радев - приятелски настроен към Русия новак в политиката - спечели вчерашните президентски избори с голяма преднина, подтиквайки десноцентристкия премиер Бойко Борисов да обещае, че ще подаде оставка, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

53-годишният Радев влезе в българската политика на гребена на вълна от недоволство от резултатите на десноцентристите в борбата с корупцията, разочарование от Европейския съюз и притеснения сред избирателите, че България се отчуждава от все по-агресивната Русия, посочи агенцията.

Радев, който е бивш началник на военновъздушните сили, казва, че България трябва да бъде прагматична в балансирането на задълженията си в ЕС и НАТО и същевременно с това да търси начини да се възползва от връзките си с Москва.

Накланянето на България към Русия е удар за нейните западни съюзници и подчертава все по-голямото влияние на Москва в Югоизточна Европа, посочи Ройтерс.

Президент русофил

Българите избраха днес с голямо мнозинство президент русофил, социалиста Румен Радев, с което накараха министър-председателя консерватор Бойко Борисов да обяви, че ще подаде оставка, с риск това да доведе до нов период на несигурност за тяхната страна, отбелязва Франс прес.

Безпартиен, но подкрепян от социалистите, Радев заяви, че е за премахване на европейските санкции срещу Русия.

Радев, който е "новобранец" в политиката, привлече много българи, най-които им са омръзнали корумпираните политици, отбелязва Асошиейтед прес. Агенцията припомня, че Радев, който навремето е учил в американската военновъздушна школа в Алабама, обеща да запази мястото на България в НАТО, но също така заяви, че "еврофилията не означава непременно русофобия".