ГЕРБ би получила 24,8 на сто, а БСП - 20,5 процента, ако изборите бяха сега, показва проучване на "Медиана", представително за пълнолетното население на страната и проведено сред 1008 души между 1 и 6 юли.

Обединените патриоти биха събрали 9,7 на сто, а ДПС - 8,3 процента. "Воля" биха получили 2,1 на сто, АБВ - 1,9 на сто.

22,3 на сто заявяват, че не биха гласували.

Според социолозите краят на Европредседателството на България носи по-скоро разочарование и засилване на скептицизма. Политическите трусове в Германия и видимият разнобой в позициите на европейските страни засилват евроскептицизма в страната, коментират от "Медиана". Според данните 37 на сто от анкетираните смятат, че ЕС ще успее да се съхрани в този си вид в рамките на следващите 10 години.

На сериозен удар е подложена идеята за общност, солидарност, заедност. Едва 16 на сто смятат, че нещо подобно на "евроатлантическа солидарност" реално съществува. Това очертава картината на засилена тревожност от един турбулентен свят и нестабилна Европа, в които всеки играе за себе си, а малка България е просто зрител (и възможен потърпевш), обобщават социолозите.

Съвсем естествено, всичко това удря върху имиджа на управлението, което в последните месеци се легитимираше като деен участник в европейските процеси, ако по време на европредседателството наблюдавахме нараснал оптимизъм и доверие във властта, сега наблюдаваме обратния процес, отбелязват от "Медиана".

Леко се увеличава песимизмът, разочарованието от властта, намалява оценката за нея, леко се увеличава желанието за предсрочна смяна на властта, коментират социолозите. Според данните 43 на сто биха искали правителството да изкара пълния си мандат, 29 на сто - да си ходи, а на 19 процента им е безразлично.

Всичко това слабо се отразява на електоралните нагласи на избирателите. ГЕРБ губи един процент, но и БСП пада с два. Разликата се запазва в рамките на 4 на сто. Патриотите запазват стабилни позиции. ДПС е в нормалната си кондиция и няма данни за ерозия в резултат на ДОСТ и Лютви Местан. Воля, АБВ и различните "десни" гравитират около 2 на сто и засега са под линията за попадане в един бъдещ парламент, констатират от "Медиана".

Устойчивостта на тази картина се дължи не толкова на стабилност, а преди всичко на липсата на ярка политическа алтернатива пред избирателите, коментират от "Медиана" и допълват, че е показателно, че над 55 на сто от всички избиратели заявяват, че е възможно да гласуват за една от двете несъществуващи политически партии ("партия на Слави Трифонов" и "партия на Румен Радев").