САЩ ще продължат да призовават съюзниците си да изпълняват общите обещания, що се отнася до отбраната. Това заяви днес на възпоменателните церемонии за 80-годишнината от избухването на Втората световна война във Варшава американският вицепрезидент Майк Пенс, цитиран от ДПА.

"Америка и Полша ще продължат да стоят рамо до рамо с всички наши съюзници в името на нашата обща отбрана. Америка и Полша ще продължат и да призовават нашите съюзници да спазват обещанията, които сме си дали едни на други", заяви Пенс.

 

"Американският и полският народ знаят, че силният съюз на свободни, силни и независими страни е най-добрата защита за нашите свободи. Сега и завинаги", добави той.

САЩ нееднократно са отправяли искането членките на НАТО да влагат повече средства за отбрана, за да изпълнят даденото от тях обещание през 2014 г. да заделят 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбранителни разходи.

По време на емоционалните церемонии в памет на участниците и жертвите във Втората световна война лидери от целия свят участваха в церемониалното биене на камбана, на която бе изписан надписът "Памет и предупреждение", предаде Асошиейтед прес.

На церемонията в днешния слънчев ден в центъра на Варшава присъстваха още освен вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, украинският президент Володимир Зеленски и много други.

Снимка: АР/БТА

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер се извини за втори път за деня на поляците за най-кървавия конфликт в историята и каза:

"Една война свършва, когато оръжията замлъкнат, но ефектите от нея са наследството на следващите поколения и това наследство е болезнено. Ние германците го приемаме и го носим със себе си. Като президент и заедно с канцлера искаме да кажем на всички поляци, че никога няма да забравим".

След речите на Пенс, Щайнмайер и полския президент Анджей Дуда всеки присъстващ държавен лидер отиде до мемориалната камбана и я удари като общ израз на историческа памет и като предупреждение срещу евентуални бъдещи конфликти.

Снимка: АР/БТА

Преди това полската артилерия произведе 21 топовни салюта по време на церемония, изпълнена с горчива история и с предупреждения за бъдещето.

Снимка: АР/БТА

Церемонията завърши с военен парад.

Вижте още снимки от церемонията >>