Лидерът на гражданското движение Изправи се.БГ Мая Манолова изрази сериозни опасения около обявеното от Министерски съвет днес създаване на ВиК холдинг, който да управлява всички ВиК дружества в страната. В официална позиция до медиите тя нарече отделянето на 1 млрд. лева за начален капитал на мегаструктирата "неофициална актуализация на бюджета зад гърба на Народното събрание" и зададе 6 въпроса към премиера Бойко Борисов.

Преди всичко Изправи се.БГ пита за сметка на кои предвидени разходи ще бъдат осигурени тези 1 млрд. лева и напомня, че и без тях преди година язовир "Студена" беше пълен. Гражданската организация се интересува още на базата на какви анализи е взето решението, както и колко пъти ще се налага хората да плащат по различни начини, какво се случва с обещаното обсъждане на нов закон за ВиК услугите, както и каква роля остава за частните, за общинските ВиК-дружества, както и за регулатора КЕВР.

Ето ги всички 6 въпроса:

1. За сметка на кои разходи от бюджета ще бъде изваден 1 млрд. лева, за да се учреди новото търговско дружество, при положение, че целият бюджет на МРРБ е в размер на 438 млн. лв. за текущи и капиталови разходи? Кои разходи ще бъдат намалени, за да се осигури този 1 млрд. лева?

2. На основание на какви анализи на ВиК-сектора МС днес взима това решение, след като създаването на общ държавен холдинг не е предвидено в Стратегията за развитие и управление на ВиК-сектора в България за периода 2014-2023, изпълнявана от настоящото правителство?

3. Колко пъти гражданите ще плащат за ремонт на водната инфраструктура, след като първо цената на водата се увеличи 3 пъти за последните 3 години, дадоха се преди 18 месеца 500 млн.лева за ремонта на 418 язовира, който не е направен, а днес се дава още 1 млрд. лева за нов държавен холдинг?

4. Как създаването на обявения днес държавен холдинг във ВиК-сектора изпълнява Решението на Народното събрание от 13 декември 2019 г., по предложение на депутата от ГЕРБ Ивелина Василева, МРРБ в срок до 15 май 2020 г. да предложи за обществено обсъждане нов Закон за ВиК-услугите?

5. По данни на КЕВР в момента в България има 15 ВиК-дружества с 100 % държавно участие, 14 ВиК-дружества с 51 % държавно участие или всичко 29 дружества от общо 45 търговски ВиК-дружества в страната. 17 ВиК-дружества са със 100 % общинско участие или частни. В това число е и "Софийска вода", която обслужва над 1,3 млн. жители и е със 77 % частно участие и 23 % общинско. Има и 11 общински дружества, в които държавата не участва - Кресна, Сандански, Сапарева баня, Троян, Берковица, Брацигово, Белово, Батак, Велинград, Пещера, Ракитово, и останалите 5 дружества, които са частни - Златни пясъци, Радомир, Верила Сървисис и Лукойл Нефтохим - Бургас и "Софийска вода" АД. Как частните и общинските ВиК-дружества ще влязат в холдинга и кой ще прави ремонтите на ВиК-мрежата на тяхна територия? Това означава ли, че град София няма да получи от нито лев от въпросните 1 млрд. лева?

6. Какви ще са функциите на регулатора КЕВР във ВиК-сектора при новосъздалото се положение?