"Не е нито мястото, нито темата да коментирам дали ще се кандидатирам за кмет на София. Всеки има право да си подкрепя, да си издига, да си номинира", така Манолова отговори на въпрос дали ще се кандидатира за кмет на София, цитирана от Нова.

По-рано председателят на БСП -София и член на ИБ на БСП Калоян Паргов обяви по Нова следното: "Търсим кандидатура за кмет на София извън рамките на БСП, защото София е трудна територия. Категорично бихме подкрепили Мая Манолова. Първоначален разговор Манолова да стане кандидат за кмет на БСП не е провеждан. Но ако тя бъде номинирана от червените структури, ще има и разговор."

На 18 март т.г. втората национална конференция на движение "Заедно" (на Александър Томов) издигна Мая Манолова за свой кандидат-кмет на София на местните избори през есента. Съвсем наскоро пък името на Манолова се завъртя и като кандидат за поста председател на БСП. 

Неведнъж досега омбудсманът е казвала, че обича работата си. Във връзка с втората възможна "оферта" Манолова заяви, че е адвокат на гражданите и няма как да се види в образа на партиен функционер.