Обявяваме началото на Националната кампания "Малките пред големите", с която ще обиколим цялата страна за подкрепа на обикновените хора и за да покажем силата на гражданското обединение.

Това заяви днес учредителят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова по време на форум за присъединяването на колективни и индивидуални членове и партньори към мрежата.

Кампанията "Малките пред големите" е в защита на гражданите от произвола на чиновниците, на малкия бизнес - от административната тежест, на пациентите - от лошото здравеопазване, на потребителите - от монополите, на дребните земеделски собственици - от крупните арендатори, на избирателите - от изборните манипулации, на работниците - от некоректните работодатели", обясни целите на кампанията Манолова.

Към платформата днес се присъединиха представители на майките на деца с увреждания, на инициативни комитети, свързани с опазването на въздуха и против презастрояването, правозащитници, лекари, адвокати, представители на на медицинските съсловия и пациентски организации, представители на културната общност, браншови и синдикални сдружения.

На събитието дойдоха и представители на движение "Днес", синдикат "Защита", шофьори от градския транспорт, хора, организирали социалната кухня през миналата зима, миньори от Бобов дол, шивачки от Дупница, на които Манолова е помагала.

В залата имаше учредители от София, Варна, Перник, Пловдив, Кюстендил, Благоевгра, Петрич, Дупница, Видин и други градове.

"Хората във властта са страхливи, не са страшни. Те обичат сянката, не светлината. Ще ги осветяваме. Когато ни виждат обединени, те са в паника и се страхуват. Затова и България носи номер 111 на гърба си - България е на дъното на свободата на словото, на свободата изобщо, каза още Манолова.

По думите на Манолова гражданската платформа ще изгради опорни екипи в страната и към "Изправи се.БГ" ще се присъединяват нови партньори - местни формални и неформални организации.

"Изправи се.БГ" има електронна платформа на сайта си, която сме нарекли "Граждански натиск". В нея хората от цялата страна и българи от чужбина могат да подават сигнали и жалби за зле работеща администрация или нарушени права", каза още Манолова и добави, че проектът се финансира с лични средства на учредителите, както и с малки дарения през сайта www.izpravise.bg

Тя заяви още, че безплатните приемни за граждани ще продължат и гражданската платформа ще реагира на всяка несправедливост, на всеки сигнал за корупция, както и че ще усилва гласа на гражданите по проблеми, които са важни за тях.