Мая Манолова създава гражданска платформа, която ще защитава основните демократични ценности. Това обяви бившият омбудсман Мая Манолова в ефира на bTV . Тя уточни, че не става въпрос за политическа партия.

"Няма да правим партиен проект и го казахме ясно и в нощна на изборите, и след това", допълни Манолова.

С екипа, с който се кандидатира на изборите за кмет на София, тя ще създаде и дигитална платформа, за да се оказва "граждански натиск" върху институциите.

"Подкрепата за всеки отделен човек, решаването на неговия конкретен проблем, с отстояване на неговите права срещу лошата администрация и високомерието на властта - това са каузи, зад които ще продължа да стоя, независимо с какво се занимавам", каза Манолова.

Тя ще прави и безплатни юридически консултации в приемна. За тази цел водещи адвокатски кантори в София са изпратили юристи.

"Нито един от нас не се опитва да печели от това. Безплатно ще консултираме хората какво трябва да направят в конкретен случай, как да се защитят и към коя институция да се обърнат", поясни още бившият омбудсман.

На въпроса как ще се издържа приемната, тя отговори, че ще отвори дарителска сметка.

"Ясно е, че гражданската платформа ще има своите разходи. Всички ние сме хора с доходи и всеки един от нас като начало подкрепя проекта. Ще обявим и дарителска сметка, в която всеки, който иска да подкрепи защитата на гражданските права, ще може да направи дарение", поясни Манолова.

"Достъпът до медицинска помощ, таксите в детските градини, подкрепата за хората с увреждания - всичко това не са ли политически искания? Много удобно е партиите да кажат, че с политика ще се занимават само те. Гражданите трябва да се заемат с политика, за да защитят правата си", каза още Манолова.

Тя покани премиерът Бойко Борисов да посети приемната, за да види как са откраднати имоти на жена в центъра на София.

На въпрос на какъв етап е делото за касирането на изборите в София, Мая Манолова уточни, че то ще се гледа на 10 декември. 

"Съдът допусна поне трима свидетели, които ще докажат как протоколите са поправяни и дописвани", допълни тя.