Премиерът на Бавария Маркус Зьодер бе избран днес за председател на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) на извънреден конгрес на партията в Мюнхен, предаде ДПА.

Зьодер поема ръководния партиен пост от Хорст Зеехофер. През ноември Зеехофер обяви, че подава оставка като лидер на ХСС, след като на изборите за баварския парламент партията загуби абсолютното си мнозинство.

В прощалната си реч пред конгреса Зеехофер, който е федерален министър на вътрешните работи, обяви, че ще продължи да не взема отношение за борбата за власт в партията. "Радвам се, че поех много, преглътнах много, но не говорех за това", каза 69-годишният политик. Той припомни, че след федералните избори през 2017 г. в ХСС е имало "известни разногласия", но той не е реагирал на тях. "Защото ако работиш в партията толкова дълго, колкото работих аз, партията ти става скъпа", заключи бившият лидер.

Преди да бъде избран, Маркус Зьодер каза пред делегатите, че ХСС "трябва да отвори нова глава" в сътрудничеството си с Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел. Той подчерта, че ХСС не е баварски клон на ХДС и че християнсоциалистите се стремят към "профил със стил". Според Зьодер двете консервативни партии трябва да работят заедно, а не една срещу друга и да наблягат върху това, което ги свързва, а не върху онова, което ги разделя. "Време е за обновена обединена сила на ХСС и ХДС", заключи новият лидер на баварската партия.