Наблюдава се демобилизация сред гласуващите, като все по-малко хора заявяват готовност да отидат да упражнят правото си на глас при евентуални следващи предсрочни парламентарни избори. Това сочи проучване на "Маркет линкс“ по поръчка на bTV.

Снимка: bTV

Има 10% отлив на твърдо заявяващите преди, че ще гласуват, обясни социологът Добромир Живков.

Той обобщи и подкрепата за служебното правителство от страна на поддръжниците на различните политически партии. Над половината българи подкрепят служебния кабинет, на каквото не може да се радва нито една политическа партия в парламента, обясни Живков.

Подкрепящите ГЕРБ дават по-малко доверие на служебното правителство, но всички останали смятат, че то си върши добре работата и прави това, за което е избрано.

Снимка: bTV

Подкрепата за политическите лидери пък изненадва с удвоеното доверие в лидера на "Демократична България" Христо Иванов, който вече има 24% при 12% до неотдавна, а пръв очаквано е водачът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. При Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!" има лек отлив на доверие, докато при бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и председателката на БСП Корнелия Нинова се вижда, че основно подкрепата идва от твърдия електорат.

Снимка: bTV

Не може да се каже при евентуални избори може ли да има разместване между първия и втория, но със сигурност ИТН отново води и вероятно подкрепата за тях се е увеличила, каза още социологът от "Маркет линкс“.

Снимка: bTV

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс“, проведено е сред 1059 лица над 18 г. в страната в периода 21–28 юли 2021-ва г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.