Премиерът Бойко Борисов има устойчиво по-висока подкрепа, отколкото получава собствената му партия ГЕРБ, докато лидерът на опозицията Корнелия Нинова през последните месеци се радва на по-малко доверие в сравнение с оглавяваната от нея Българска социалистическа партия. Това е един от изводите на съвместното национално представително проучване "Маркет линкс" и на bTV, проведено сред 1001 пълнолетни българи в периода 11-19 юни по метода на пряко лично интервю.

Добромир Живков от агенцията, коментира тази сутрин, че при Нинова разделянето на личния от партийния рейтинг започва с излизането на БСП от парламента, като ножицата се разтваря от вътрешните противоречия и оттеглянето на оставката.

В същото време, ако ГЕРБ понасят тежък удар с Апартаментгейт през април и май (когато даже БСП ги изпреварва по подкрепа), то скандалът с имотите на властта на практика не нанася щети на рейтинга на Бойко Борисов. Според "Маркет линкс" така премиерът е успял "буквално да обърне политическия тренд в страната".

Снимка: bTV

"Колкото повече Бойко Борисов е публичен, толкова повече българите се успокояват, че има кой да управлява - и да управлява със здрава ръка", каза социологът.

След евровота електораланата подкрепа за основните партии се запазва на сходни нива. При избори днес ГЕРБ биха взели 30,6% от гласовете, БСП - 28,9%, ДПС - 8%, "Обединени патриоти" - 6%. "Демократична България" все още има шанс за представителство в Народното събрание с 5,3%, а "Воля" е на ръба с 3,3%.

Снимка: bTV

"Евроизборите не доведоха до успокояване на социалното напрежение, което се трупа от около година", подчерта Живков.

Той отбеляза, че огромна част от българите смятат, че страната не се развива в правилната посока - песимистите са два пъти повече от оптимистите.

Снимка: bTV