"Има такъв народ" (ИТН) в момента е с 3,4%" под резултата на ГЕРБ. В последните седмици ИТН отново отсъства от публичния дебат, затворена в собствената си медия и това води до демобилизация на електората й.

Над 50% от българите одобряват формата на служебния кабинет, приемат го като добре балансиран от партийна гледна точка. Приемат го като начин и средство да се върви към предсрочни парламентарни избори. Това обясни социологът Добромир Живков, управител на "Маркет Линкс", пред bTV.

Той съобщи данните от проучване, проведено сред 1067 лица над 18 г. в страната в периода 19 - 27 май 2021 година по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

"По принцип новата изпълнителна власт се ползва с по-висок рейтинг на самия старт на своята дейност. Тук контрастът се усилва от това, че предишното управление беше стигнало много ниски нива. Надеждите на българските граждани се насочват към следващите избори", посочи Живков.


Кадровата политика на служебното правителство също получава одобрение от над половината българи, показва проучването на "Маркет Линкс".

"Това е част от нагласата за промяна и търсене на ново решение на проблемите", обясни Добромир Живков.


"63% са декларирали, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори, това може би ще ни доведе до по-висока избирателна активност. Около 80% от българите са декларирали, че ще останат в населените си места към датата на изборите. За тях процесът на гласуване ще бъде традиционен", отбеляза Живков.

"Много ясно се очертава актуалното разделение в обществото. Имаме ного сериозна партизация. Имаме над 20% подкрепа за ГЕРБ и тяхната коалиция със СДС. Докато на обратния полюс са около 60% от българите. Това се отразява и в различни въпроси, които мерим", обясни Добромир Живков.


По думите му 56% одобряват промените в изборното законодателство и машинния вот.

"В ситуация, в която управлението на ГЕРБ беше атакувано от много различни източници, не се оправдават очакванията, че това води до спад на тяхната електорална подкрепа. Това налага тезата, че ГЕРБ е свит до твърдото си ядро и е малко вероятно подкрепата за тях да намалява", коментира Живков нагласите на хората преди вота.

Според него се очаква 6 партии да влязат в парламента.

"Интересна битка ще има за второ място", прогнозира той.