Решението на Европейския съюз да продължи с още 6 месеца санкциите срещу Русия пречи на създаването на условия за конструктивен диалог и сътрудничество. Това каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, съобщи ТАСС.

Тя посочи, че така се пропуска още една възможност за преосмисляне на политиката на ЕС към Русия и промяна на подхода към двустранното сътрудничество.

"Съжаляваме, че на страните-членки отново не им стигна кураж да признаят изкуствения характер на обвързването на отношенията Русия-ЕС с пълното изпълнение на Минските споразумения, които са блокирани от властите в Киев. Потърпевши от тази политика на Брюксел ще са деловите среди в Европа и обикновените граждани", допълни Захарова.

По решението на ЕС санкциите са насочени към секторите на финансите, енергетиката и отбраната, както и към стоките с двойна употреба. Първоначално те бяха въведени на 31 юли 2014 г. в отговор на действията на Русия, които дестабилизираха ситуацията в Украйна и бяха засилени през септември 2014 г.