Какво е общото между одитор, боксьор, актьор и лекар? Отговор на този въпрос дадоха днес финансистът и народен представител Мария Илиева, шампионът на ринга Тервел Пулев, докторът Кирил Пеев и артистът Румен Григоров. Те представиха богатствата на своите професии пред повече от 100 ученици в район "Младост" и разказаха за своя път от училището през университета до професионалното утвърждаване.

"Разликата днес от социализма е, че по-талантливите са и по-добре платени и това е едно мерило за успеха на всеки" - коментира Тервел Пулев и допълни, че едно от най-важните неща за успеха е да работиш с желание и страст.

Резултатите от добрата работа и постигнатото обаче се изразяват не само чрез медали и титли, но и по много други начини, в зависимост от професията.

"Най-хубавата част от работата е удовлетворението в очите на хората", казва д-р Кирил Пеев, за когото доверието и оздравяването на пациентите е най-голямата награда за труда му.

"Беше страшно интересно и полезно. Оказва се, че всяка професия е съвсем различен свят. Вече съм решила какво ще следвам и със сигурност ще уча здраво, за да успея и да съм добра в работата си", коментира Вики от 11-и клас. Тя, заедно със съученици, зададе много въпроси на специалистите, които с радост споделиха подробности от своята най-голяма страст - работата.

Инициативата е по идея на Мария Илиева - народен представител от ГЕРБ.

"За младите хора е ценно да знаят, че всяка специалност има своето очарование. Но за да си добър - в каквото и да е, трябва да положиш много усилия. Вярвам, че сме ги провокирали да бъдат по-любопитни, да се стремят към повече знания, да искат да се развиват и да бъдат ярки и успешни в сферата си. Усилената работа винаги дава резултат и се оценява от всички", обясни Мария Илиева. И допълни, че като родител знае, че едно от най-трудните решения за младежите е това с какво да се занимават, "а то е изключително важно, защото е свързано с тяхното бъдеще и постигането на целите им".

Снимка: Dir.bg