Българският еврокомисар Мария Габриел беше избрана за заместник-председател на Европейската народна партия, обявиха от партията. Преди това конгресът в Загреб избра за председател на формацията досегашният президент на Европейския съвет - Доналд Туск.

Така Габриел се превърна във втория най-високопоставен българин в европейската, а и световна политика, след президента на ПЕС Сергей Станишев. За най-отговорните властови позиции преди няколко месеца беше обсъждана и друга българка - Кристалина Георгиева, но в крайна сметка тя остана в лоното на икономиката, оглавявайки Международния валутен фонд.

За Мария Габриел днес гласа си дадоха 442 делегати и по този начин тя събра най-много подкрепа в сравнение с останалите 9 заместници на новия президент Доналд Туск.

Така тя стана една от десетте на заместническия пост, след гласуването днес в на конгреса на ЕНП в Загреб. В последните два дни Габриел проведе множество срещи с европейските политици, с което допринесе силно за предизборната си кампания.

"Подкрепих кандидатурата на Мария Габриел за заместник-председател на EPP - European People's Party Тя е изключително подходяща за поста и съм сигурен, че с нейните качества ще помогне на партията и на Европа. Подкрепата на колегите за кандидатурата ѝ ще бъде поредното голямо признание както за България, така и за ГЕРБ. Пожелавам успех на Мария!", съобщи на личния си профил във "Фейсбук" Бойко Борисов.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изтъкна, че начинът, по който вчера новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен представи Мария Габриел на Конгреса и последвалите бурни аплодисменти от европейските лидери - са показателни за нейните качества и авторитет в Европа.

"Ако колегите от ЕНП подкрепят кандидатурата на Мария Габриел за заместник-председател на партията - това ще бъде поредното голямо признание както за България, така и за ГЕРБ", каза той.

След избирането й за първи зам.-председател на най-голямата и влиятелна европейска партия, Мария Габриел коментира, че за нея това е признание, което носи обаче със себе си и по-голяма отговорност. "Благодаря за доверието на премиера Бойко Борисов, на европейските лидери на ЕНП и на всички, които днес ме подкрепиха. Да бъда избрана с най-висок резултат сред кандидатите за вицепрезидент на ЕНП задължава. Ще работя ЕНП да има още по-силна роля при определянето на пътя на ЕС в области, които вече се оформиха като двигатели на бъдещето на Европа. Такива са например технологиите и иновациите. В ЕС имаме невероятни таланти. Вярвам, че Европа, начело с ЕНП, ще бъде отново лидер в иновациите и технологичните промени, които са гарант за конкурентоспособност и ползи за хората. Външната политика на ЕС също е приоритет на нашето политическо семейство и ще продължа работата си за европейската перспектива на Западните Балкани. Като зам.- председател на ЕНП ще мога и с още по-голяма сила да отстоявам и друга моя кауза - по-добро представителство на жените във всички сектори на икономическия и обществен живот на ЕС. Със сърце и прагматизъм ще работя да надградим постигнатото. Нужно е да дадем допълнителен тласък на Европа, за да посрещнем днешните предизвикателства и да търсим решения за по-ефективен ЕС", коментира Мария Габриел.

Мария Габриел е комисар за цифровата икономика и общество от юли 2017 г. до ден днешен. Под нейно ръководство, цифровият единен пазар на Европейската комисия стана реалност. Тя създаде и първата пан-европейска програма "Цифрова Европа" с бюджет от 9,2 милиарда евро. Българският комисар е автор на инициативата за безплатен безжичен интернет за общините в Европа "WIFI4EU" и създава първата Цифрова програма на ЕС за Западните Балкани и още през юли 2019 г. са намалени драстично таксите за роуминг между шестте балкански държави.

В следващия мандат на Европейската комисия 2019-2024 г. е посочена за комисар за иновациите и младежта. Тя ще ръководи политиките на ЕС, свързани с програмата Хоризонт Европа, иновациите, научните изследвания, програмата Еразъм +, образованието и културата.

През май 2009 година Мария Габриел е избрана за евродепутат от листата на ГЕРБ/ЕНП. Преизбрана е за евродепутат през 2014 година и става ръководител на българската делегация на ГЕРБ в ЕНП. От 2014 до 2017 година е заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент.

Два пъти е избирана за Евродепутат на годината: през 2016 г. в категория "Развитие" и през 2013 г. в категория "Равенство между половете".