Това обяви вицепрезидентът Маргарита Попова пред журналисти, представяйки  членовете на новата Комисия по помилването. Неин председател ще е Ива Пушкарова - преподавател по наказателно и международно наказателно право, а членове Юлия Бояджиева - дългогодишен криминолог и член на Комисията от 1994 година, проф. Снежана Начева - преподавател и учен, д-р Владимир Велинов - съдебен психиатър, и Петя Тянкова, която е член на ротационен принцип, предаде БТА.

Попова отбеляза, че ще участва в някои от заседанията на комисията, но мълчаливо. Тя изтъкна, че уважава мнението на членовете й и няма как да не се съобрази с техните становища, но все пак добави, че вицепрезидентът не е задължен да се съобразява с решенията на комисията.

"Много е фин балансът между хуманността и справедливостта. Помилването е вътрешно опрощение на човека. Опрощаване не се дава често и затова празникът Прошка е един път в календарната година. Помилването е акт на милост, великодушие, като се съблюдава балансът в правилата за справедливост, обществена търпимост, обществен интерес и уважение към демократичните ценности. Помилването не е начин да се ревизира съдебната практика, да се допълват съдебните актове, да се поправят грешки, както и не е акт, който да урежда административни и организационни проблеми на местата за лишаване от свобода", коментира Попова, цитирана от "Фокус".
Тя даде да се разбере, че няма да се възползва често от правото си да помилва.

Тя уточни, че в момента в комисията има около 380 молби - заварени нерешени от миналата година и постъпилите през януари и февруари. До вчера е имало около 80 решени преписки, но комисията на този етап не е дала заключение да бъде постановен акт за помилване. Най-много молби има от затворите в София, Стара Загора, Ловеч и Пазарджик.

"След като прегледаме по-голямата част от молбите ще се разредят и заседанията, като ще може да се обърне внимание и на общи проблеми, които разглеждането на преписките поставят. Работата на комисията е свързана не само с разглеждане на молби, но и с изготвяне на анализ на проблеми, които тези преписки поставят – например определена престъпност в субкултурни общности”, заяви и Ива Пушкарова.

540 досиета са разгледали от предишните два мандата. Анализирана е работата на предишната комисия и е изготвен анализ, който ще бъде оповестен идните дни.

Вчера Конституционният съд образува дело по искане на БСП и ДПС да бъде бъде обявена за противоконституционна временната парламентарна комисия за помилванията, опрощаването на държавни вземания и даване на българско гражданство по време на двата мандата на президентската двойка Георги Първанов и Ангел Марин.

Причина за създаването на комисията стана скандалът около липсващия указ за втория мандат, който Първанов не е издал на Марин. Така той е продължил да помилва по силата на указа от първия мандата. Според някои юристи това е противоконституционно, но самият Първанов заяви, че е спокоен, защото се е консултантирал с прависти.

Междувременно стана ясно, че Марин е помилвал 49 души по собствено усмотрение, след комисия е издала становища против. Сред тези хора е и лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев, който бе напълно реабилитиран и успя да се кандидатира за депутат и да подкрепи за втория му мандат на Георги Първанов.