Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, която участва във възпомeнателна церемония пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България, предаде БГНЕС.
Днес е Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

"През 1943 година България прави подвиг и спасява хиляди евреи, а през 1945 година избива собствения си национален елит", добави Попова. "Това е черна дата в историята на Европа и в световната история, защото е била избита част от нашата нация, част от елита на нашата нация, министри, депутати, генерали, офицери, царски съветници, регенти, издатели така се прекъсва национална история и национална памет. Днес ние продължаваме да се питаме защо в обществото ни има дефицит на справедливост. Как да има чувство за справедливост? Прекъсна се естественият ход на историята, бяха осъдени със смъртни присъди хора, живели и работили за родината, хора създавали елит, хора, обичали България", отбеляза още вицепрезидентът.

Няма как да искаме да се въдвори чувство за справедливост докато всички без лицемерие не кажем кои са общите ценности, а единствената голямата ценност е човекът и неговата свобода, други ценности няма, убедена е Попова.

Вицепремиерът припомни, че преди няколко години министрите на правосъдието на страните-членки на ЕС взеха решение на 23 август всички европейски граждани да си спомнят за избитите по време на тоталитарните режими.

"Моторът на комунистическия режим беше една несправедлива власт, едно несправедливо разпределяне на блага. Талантливите бяха тези, които най-добре умееха да правят зло, а най-голямата необходимост в комунистическото общество беше необходимостта да намериш враг, за да има на кого да направиш зло", каза още тя.
Маргарита Попова призна "не искам никога това време да сполети нито мен нито близките ми, нито децата, нито внуците, нито тези, които ще дойдат след стотици години след нас".


Вицепрезидентът Попова изрази надежда да се вземат категорични мерки във връзка с последните показни стрелби. На никого не е приятно да се случват такива неща в демократична България след 22 години, каза Попова в отговор на въпрос.
Надявам се, че институциите ще се съберат на едно място, за да анализират и да вземат категорични мерки като за мен най-важно е да получим истината защо това се случва и докога, каза Маргарита Попова, която е и бивш министър на правосъдието и прокурор.