Депутати от партиите "Воля" и ВМРО си размениха нападки в парламентарната пленарна зала чрез декларации от името на парламентарните им групи.

От партията на Веселин Марешки, която често атакува формацията на вицепремиера Красимир Каракачанов, заявиха, че често се случвало като лансират полезна за хората идея, някой от опонентите им да се хвали, че бил я предлагал преди тях.

"Нещо подобно се случва тези дни по повод на нашето предложение за финансови стимули за деца на образовани и пълнолетни родители, става дума за борба с неграмотната и малолетна раждаемост. Т.нар. патриоти скочиха, че това било дискриминация, че нямало пари и тази наша добра идея не беше приета", каза лидерът на формацията и зам.-председател на парламента, цитиран от БТА.

И продължи:

"Обединените патриоти имат ресорен по демографската криза вицепремиер, за две години не видяхме никаква активност в тази посока, а сега изведнъж предизборно се събудиха. Хора с по няколко мандата излизат да обясняват колко много са направили, а ние им казваме - нищо не сте направили, с празни приказки и голи обещания резултати няма. Резултатът от този къртовски труд на писане на книжки и правене на конференции е, че през 2050 г. България ще бъде демографска пустиня".

Марешки подчерта, че когато с бизнеса си е решил да помага на хората в един от най-тежките сектори, не правел нито конференции, нито издавал книжки. Действал всеки ден и постигал реални за хората резултати, които всеки българин усещал по джоба си.

"Тези напъни на ВМРО по общини да залъжат хората с тези смешни думи за деца е същата опашата лъжа като обещанието им за 300 лв. минимална пенсия, за полицай във всяко село. Гласуваха милиарди за самолети, с това дадоха ясен знак кое им е по-ценно - децата на България или американските самолети. Т.нар. воеводи, за съжаление, повече заприличаха на най-обикновени айдуци", добави лидерът на "Воля" и изрази надежда до края на мандата Обединените патриоти да използват времето за нещо добро за българския народ.

В отговор организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов заяви:

"Изслушахме една декларация от човек, който твърди, че може да говори като най-моралния стожер в Република България. Човек със снет имунитет за рекет, изнудване, побои и всякакви други неща. Човек, който заобикаляйки закона, прави бизнес в България. Човек, който на гърба на българския народ изкарва пари, а твърди че помагал на българския народ. Не ние от ВМРО развиваме бизнес за милиарди като него, а той".

Патриотът препоръча на Марешки като говори за морални ценности в политиката, първо да погледне себе си.

"Гледайки себе си, ще забележи, че преди беше либерал и партията му беше либерална. Въобще не осъзнаваше, че може да бъде патриот. Изведнъж влизайки в парламента стана патриот", каза Ангелов.

И припомни, че в програмата на "Воля" първоначално е било записано намерение за превъоръжаване на трите рода войски.

От 1999 г. ВМРО е правила десетки предложения и инициативи за подобряване на демографската картина, каза още Ангелов и допълни, че едва сега участват в управлението на държавата.

"Нещата, които сме говорили, сме ги застъпили в управленската програма на мнозинството. Бавно, но сигурно, те ще се случат и това го виждат всички български граждани и българите в чужбина", изтъкна той.

По думите му има тенденция повече от 20 000 българи от чужбина да се завръщат за постоянно в страната, а мерките, които се взимат с повишаване на доходите, в сектора на образованието, на сигурността, се случват.

"Явно на "Воля" не им харесва, че държавата върви напред. Но виждайки от социологическите проучвания, че резултатът на "Воля" за евроизборите ще е почти 0, Марешки се мъчи да удвои тази нула", каза Ангелов.

Според ВМРО на предстоящите избори "Воля" ще получат две нули. Депутатът показа лист хартия с две големи черни нули на него и заяви, че всеки може да си направи изводите какво символизират те. Ангелов предложи партия "Воля" да си смени името на партия "Пинокио", защото по думите му всеки ден Марешки и депутатите му казват лъжи и недоказани факти.

"Такива изявления от името на група трябва да се правят по важни и стратегически въпроси, а не за лични нападки", коментира Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" по отношение на двете декларации. По думите му това принизява ролята на парламента.