"Воля" призова за екшън-план до европейските избори през май с приоритети - повишаване на доходите, подкрепа за малкия и среден бизнес, спешни мерки за преодоляване на демографската криза, ефективна промяна на здравната система и подобряване статута на учители. Това заяви в парламента лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки в декларация от името на групата за началото на новия политически сезон, предаде БТА.

Според Марешки 2019 година ще бъде знакова и за България, и за цяла Европа, ще стане ясно дали ЕС ще се разпадне или ще продължи да съществува, но по коренно различен начин.

"Всички знаем защо се стигна до тук. Слаби, зависими лидери, грешни политики, разрастване на луксозната чиновническа армия в Брюксел, диктат на държавите-членки, размиване на идентичността, заплаха за сигурността на европейските граждани. С една дума - нищо общо с онова, за което са мечтали идеолозите на Обединена Европа", коментира той.

Според него не е толкова страшно страната да преосмисли членството си в определени международни организации. По думите му важно е да си дадем сметка какво сме спечелили и какво пропуснали от членството в ЕС.

"Можем ли и как да допринесем това членство да донесе най-после видима промяна в стандарта на живот на всеки български гражданин", посочи той. Забогатя ли българският пенсионер благодарение на вашите евродепутати и тръгна ли да обикаля света, както го правят пенсионерите от другите държави, попита останалите партии Марешки. Важните въпроси според него са раждат ли се повече деца в страната, чувстват ли се хората по-сигурно в домовете си, забогатя ли българският учител. Кой каква отговорност ще понесе за всичко това.

"Промяната е на вратата ни. Този съюз така повече не може. Хората искат справедливост и сигурност, по-добър живот, силни лидери и силни нации, които са запазили достойнството си и правото да решават как да се развиват", каза Марешки. Според него диктатът на брюкселските чиновници свършва. Така наречените стари елити ще бъдат пометени след броени месеци, първите знаци вече са налице, коментира той. Навсякъде е в подем истинската патриотична вълна, част от която е и "Воля", каза Марешки. Според него протести като този на жълтите жилетки във Франция ще се появят и на други места в Европа. Пробуждането на народите вече е факт, смята той.

"Ако го има ЕС, то той трябва да е съвсем друг. Тази драматична промяна предстои", каза Марешки. Ние от "Воля" не искаме да сме пасивни зрители, а активни в това преобразяване на ЕС, каза той. По думите му в тези турбулентни времена България получава нов шанс да завоюва влияние и да защити българския народ и националния интерес.

Българският патриотизъм ще е новата идеология, най-здравата база за правене на политика през следващите години, каза Марешки. Ето защо е важно какви хора България ще изпрати през май в Брюксел - дали послушковци или смели и достойни българи, допълни той. Според него същото важи и за местните избори през есента.

По повод декларациите на БСП и Обединените патриоти Марешки заяви, че вижда цинизъм, двуличие, катарзис. Това, което трябваше да кажа аз, го казаха Корнелия Нинова и Волен Сидеров, но имат ли право те, които са част от този преход, да задават тези въпроси, коментира той. Въпросите са правилни, но правилно ли е да ги задават тези, които са били част от прехода, от престъпната приватизация, които са създали тази бедна и корумпирана държава, попита още той.

ПГ на "Воля" ще продължи да бъде различна, защото съзнаваме добре дълга си пред народа, каза Марешки. На депутатите той пожела мъдрост и родолюбие, а на народа - да бъде непримирим и да изисква много повече от хората, на които е гласувал доверие.