Земя в Кранево е била продадена на безценица от областния управител на общински съветник, и двамата от ВМРО. Това заяви пред bTV Веселин Марешки. Закупеният терен е малко над 900 квадратни метра и се намира в началото на село Кранево, на главния път от "Албена" за Варна. Спечелилият търга е общински съветник в Балчик и е съпартиец на областния управител на Добрич, и двамата са категорични, че договорки не е имало. От Министерство на отбраната заявиха отново пред телевизията, че твърденията на Марешки за продажба на имоти на безценица са спекулативни.

"Занимавам се с търговия. Имах инвестиционни намерения, тръгнах да търся парцел за развиване на бизнес, по-точно складова база. Изключвам всякакви хотели, ресторанти, категорично държа да бъда разбран, че става дума само за склад", подчерта Ивелин Ройдев.

След проверка в кадастъра вижда, че в началото на селото, в бившия стопански двор на вече закритата земеделска кооперация, има парцел държавна собственост. "Заинтересувах се каква е процедурата. Подадох заявление с инвестиционно намерение, с всичко, цялата процедура и в следствие вече на моето заявление или моя интерес се обявил търг", допълни Ройдев.

Търгът е проведен на 19 декември миналата година. А първоначалната цена е 8045 лева без ДДС. Според областния управител на Добрич Красимир Кирилов цената не е занижена и е определена по закон.

"Съгласно чл. 88 от правилника за прилагане на Закона за държавна собственост е указано, че при провеждане на търгове за продажба на имот, държавна собственост, първоначалната цена не може да бъде по-ниска от данъчната оценка, която трябва да е актуална към момента на продажбата, увеличена с 10 на сто. Първоначалната данъчна оценка, за която имаме удостоверение от община Балчик, е за 7313,10 лева", поясни Кирилов.

Според юристи обаче началната цена е трябвало да бъде определена от оценител. Подобна оценка в администрацията не е правена. "По-скоро трябва да се обърнем към чл. 43 от Закона за държавната собственост, където се посочва, че когато държавата се разпорежда с имоти частна държавна собственост, се взема под внимание оценката на лицензиран оценител", заяви адвокат Милко Пенчев.

Двама са кандидатите, които се явяват на търга - Ройдев и фирма от Пловдив.

"Печели физическото лице със сума от 11 999 лева, а другото лице е предложило сума от 9239 лева", заяви областният управител.

Така Ройдев печели търга с цена близо 13 лева на квадратен метър.

"Предлагането за урегулирани парцели с ПУБ в село Кранево е на цени от 25 евро за квадратен метър. Но реално на какви цени се осъществяват сделки, нямам информация", каза Галин Димитров, консултант в агенция за недвижими имоти в Балчик.

Спечелилият търга Ройдев е общински съветник в Балчик, избран от ВМРО, и е съпартиец на областния управител. И двамата са категорични, че договорки между тях не е имало.

"Аз не определям цената. Заради самия факт, че аз излизам с името си, че съм играл с името си, не с прикрити и подставени лица, считам, че дотук всичко е било напълно нормално и законно", категоричен е Ройдев.

"Нямаме оказан никакъв натиск, нито имаме някакви уговорки. Самата цена е формирана на база закона и не може да бъде по-ниска", посочи и областният управител Красимир Кирилов.

Преди 5 години съседен имот е бил закупен от кооперацията за около 40 лева на квадратен метър.

МО: Твърденията на Марешки за продажба на имоти на безценица са спекулативни

От Министерството на отбраната заявиха, че твърденията на Веселин Марешки за продажба на имоти на безценица са спекулативни. Това казаха от ведомството в право на отговор след гостуването му в "Тази сутрин" по bTV.

Става въпрос за 4 имота в София - два магазина и два войскови района, които са прехвърлени на охранителна фирма "Моба" ЕООД.

От министерството на отбраната уточняват, че имотите няма да бъдат продадени, а ще бъдат използвани за учебни центрове за професионално обучение, а войсковите имоти ще бъдат преустроени в платени охраняеми паркинг зони.

Срещу тези 4 имота министерството придобива финансов актив - дялове от капитала на дружеството, на стойност, равна на стойността на посочените недвижими имоти на държавата, твърдят от Министерство на отбраната.

"Имотите са с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната и към момента стопанисването им натоварва бюджета на ведомството с разходи за охрана, поддръжка, местни данъци и такси и други преки и косвени разходи, без да носят никаква доходност", казват още в правото на отговор от Министерството на отбраната.