Лидерът на Воля Веселин Марешки написа отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което изразява становище за предложената концепция за ромите на Красимир Каракачанов. Според него с нея ще има допълнително нагнетяване на напрежението и яростно противопоставяне на обществото. 

Ето и пълният текст на писмото:

"Уважаеми господин Борисов,

Предложената от министър Каракачанов концепция за ромите на практика е концепция за допълнителна циганизация на България. Призоваваме Ви да укротите действията на малкия Ви коалиционен партньор, които водят единствено до нагнетяване на напрежение и яростно противопоставяне в обществото. Ромите няма да бъдат нито интегрирани, нито да им се решат проблемите чрез въвеждане на нови и нови привилегии за тях, каквото ни предлага Каракачанов. Нима другите български граждани не биха искали безплатни къщи и земя, нима другите майки не искат безплатни детски градини и за техните деца?! Абсурдно е да се мисли, че чрез такива мерки ще се постигнат някакви добри резултати.

Смятаме, че само Вие можете да спрете това безумие, да отхвърлите "документа" и да разпоредите да се планират адекватни мерки по темата.

Вместо да се пишат на коляно безплодни партийни концепции с предизборна цел, ние от Воля смятаме, че държавата трябва да поеме водещата роля в този процес и да не го преотстъпва на неправителствения сектор или на която и да е партия. Да се проучи успешният опит на страни като Испания и да се приложат вече доказани във времето ефективни мерки.

Ако все пак се приеме "концепцията на Каракачанов" за още привилегии на част от българските граждани, само и само ВМРО да си набави допълнителни цигански гласове за следващите избори, което на практика ще взриви българското общество, ние ще обсъдим всички възможни законови начини за отпор на подобни безумни и в ущърб на народа идеи, включително и бойкотиране на работата на парламента.

Още в началото на мандата Ви предупредихме, че ще трябва изкъсо да държите този министър, защото с действията си може да завлачи на дъното не само управляващата коалиция, но и България. (Факт е загробването на екскоалиционния му партньор Николай Бареков, факт е загробването на сегашните му коалиционни партньори, предупреждавахме ви, че следващия може да сте Вие!) Докато народът се кара по интернет форумите, заради подхвърлената му концепция за циганизация, медиите ни затрупват с информация за далавери на ВМРО, близки приятели и съратници на лидера им Каракачанов: например продажбата на български паспорти от близкия му директор на ДАБЧ, продажбата на безценица на апетитен имот край морето от близък до него областен управител на близък до него общински съветник от ВМРО. Списъкът не спира да нараства. Всеки ден има някакъв скандал около тези хора.

Моля, озаптете този човек! Не позволявайте на хора като Каракачанов да загробват България!", коментира още Марешки.