"Моят анализ на проблемите на ЕС започва от слабото лидерство. В резултат на този факт бяха направени серия грешки, за да се стигне до това Съюзът към днешна дата да е слаб и унизен. Мисля, че през последните години идеите и политиките в Брюксел силно се разминават с първоначалното виждане за смисъла на това уникално обединение, казва лидерът на партия ВОЛЯ Веселин Марешки в интервю за Voice of Europe.

Според него една политическа клика действа така, че да унищожи европейските ценности, да постави нациите на колене, да допусне европейските граждани да се чувстват застрашени в собствения си дом.

"Това не може да продължава повече. Убеден съм, че на изборите през май догодина ще има огромни промени в структурата на Европейския парламент. Виждаме какво става в Италия, в Австрия, в Германия, във Франция. . . Трябва да се обединим, за да спасим страните си от безумията на сегашните евролидери", казва Марешки, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос дали старите лидери са вцепенени от страх пред мисълта, че бъдещият ЕС ще бъде доминиран от хора от Движението за Европа на нациите и свободата, той подчертава, че имат основание за такова притеснение.

"Всяко статукво трудно се предава. Аз имам категорично мнение по този въпрос - лидер се раждаш, не те назначават за такъв. В момента ЕС се управлява от назначени скъпоструващи на данъкоплатците чиновници, а не от лидери. И това се превърна в огромен проблем за цялата идея за Обединена Европа. Ще се радвам много, ако на изборите през май хората от всички страни изхвърлят зад борда тези "лидери" и дадат шанс на истинските патриоти в Европа да поправят щетите и да работят за просперитета на нашия съюз", заявява още зам.-председателят на НС.

Попитан защо ВОЛЯ е приела поканата на Движението за Европа на нациите и свободата /MENF/ да се присъедини към това европейско семейство, той пояснява, че внимателно се е запознал с основните позиции на Движението и е съгласен с голямата част от тях.

"Такава е позицията за мигрантската политика в ЕС. Поздравявам всички приятели от MENF, които като Матео Салвини в Италия, например, защитават държавата си с адекватна политика и печелят все повече привърженици. MENF трябва да е новият лидер в бъдещия европарламент! Ние от ВОЛЯ споделяме мнението на партньорите от Движението, че ЕС се нуждае от огромна промяна - и на лидерско ниво, и като политики, и като отношение към страните-членки. Това ни обединява", заявява Марешки.

Евродепутатката Джанис Аткинсън, която води интервюто, задава въпроса дали би подкрепил напускане на ЕС, както Великобритания.

"Влизането в ЕС беше основна национална цел за България дълги години. Това членство ни даде много - свободно придвижване в Европа, възможност за младите хора да учат където пожелаят. След десетилетия зад Желязната завеса, хората могат да пътуват и да опознаят Дзабранения" до неотдавна свят. Това са големи постижения и ползи за нас от ЕС. Така че за излизане трудно бих говорил. По-скоро ние сме за радикални промени в Брюксел, които да позволят Съюзът да продължи да съществува и да се развива, но на съвсем друга основа", казва Веселин Марешки.

В интервюто той коментира и появата на ВОЛЯ в българската политика.

"Лявото и дясното постоянно се упрекват кой повече щети е нанесъл на държавата по времето на своето управление. Избирателите имат усещането, че всички са еднакви и просто разиграват пред народа режисиран спектакъл. А режисьорът обикновено са някакви среди извън България или кръгове у нас, които обаче не са под прожекторите. Изминаха вече близо 30 години от демократичните промени, а страната ни все още е сочена като най-бедна и най-корумпирана в ЕС. Излиза, че резултат от действията на досегашните политически формации няма. Ето затова създадох партия ВОЛЯ - като алтернатива не на една конкретна партия, а на цялото статукво. Ние искаме държавата да се управлява прозрачно, почтено, с грижа най-напред за хората, да се отстояват националните интереси с достойнство, да има повече инвестиции и работа, да укрепим патриотизма и изконните семейни ценности. Но на първо място - да се повиши стандартът на живот на всеки български гражданин. Един от начините за това е безкомпромисна битка срещу картелите и корупцията. Това е визитката на ВОЛЯ", подчертава Марешки.

В отговор на въпрос какви са привържениците му той пояснява, че това са най-вече хората, на които им е омръзнало едни и същи политици да се редуват в управлението, а животът на народа да не се подобрява.

"Ние смятаме, че успехът на всяко едно управление се мери по джоба на всеки гражданин, т.е. по неговото благосъстояние. В България всички сектори имат нужда от сериозна реформа. Години наред партиите и отляво, и отдясно ни убеждаваха, че правят реформи. Наливаха се стотици милиони- например в здравеопазването. Резултат няма. Затова ние говорим за затягане на мерките срещу корупцията на всички нива. Това е ключът към успешни политики в различните сектори", смята Марешки.

В отговор на въпрос как работи групата на ВОЛЯ в парламента, той подчертава, че партията е могла да има повече от 12 депутата, ако статуквото не е заляло медиите с фалшиви новини за него и партията по време на предизборната кампания.

"Това очевидно повлия на някои избиратели. Но дори и 12, ние имаме своята тежест в парламента. В началото всички ни подценяваха. Мислеха, че сме наивни и неопитни, понеже сме нови за тази институция. Но само няколко месеца след началото се видя, че групата на ВОЛЯ е различна от тези, които досега са били в Народното събраниеФ, изтъква лидерът на ВОЛЯ.

Той подчертава, че има случаи, когато групата се изправя срещу всички останали.

"Такава е темата с решението закупуване на изтребители за няколко милиарда евро. Нашата теза е, че първо трябва да решим проблемите в ключови за всички българи сфери - здравеопазване, образование, сигурност, пенсии - и едва тогава да си позволим "луксозни скъпи играчки", както ги наричам. Но лобитата са изключително активни и изобщо не ги интересува, че с тези милиарди могат да се направят много полезни неща за хората", казва Веселин Марешки.