От партия "Воля" стартират кампания за организиране на референдум с 4 въпроса. Днес лидерът й Веселин Марешки кани всички политически партии и неправителствени организации на среща в Народното събрание, за да обсъдят важни за обществото въпроси и за да се включат в Инициативния комитет по организиране на националното допитване.

Най-важният, по думите на Марешки, е този за еврото и трябва ли то да бъде въведено в България. Останалите са

- да имат ли право неграмотни да гласуват

- да има ли видеонаблюдение в края на изборния ден при отварянето на урните и броенето на бюлетините

- и да се внасят ли боклуци от Европа и Третия свят

Специално за първия въпрос, според договорa от Лисабон за Европейския съюз България е задължена да приеме еврото, без за това да има срокове, така че едва ли той ще бъде уважен, дори и референдумът да се случи. Неотдавна обаче беше приет закон, който гарантира, че присъединяване на България към еврозоната ще може да стане само при сегашния валутен курс на лева към еврото в съотношение 1.95583 лв. Ако страните не успеят да договорят това, страната ни ще се откаже от еврото.

"Златното правило за демократичните държави е допитването до суверена. През годините никой не попита българския народ дали да членува в Европейския съюз, дали да членува в НАТО... Затова ние отговаряме с реални прагматични решения. Стартиране на референдум, обявяваме 4 важни теми, готови сме за други хора да се включат и да добавяме още теми в референдума", коментира Веселин Марешки, цитиран от БНР.