Сестрите надминаха ръба на отчаянието и се качиха високо на перваза на прозореца, за да ги види властта, защото властта не ги виждаше под прозореца си пред Министерски съвет

Трябваше ли Бойка да се качи на прозореца на нивото на премиерския прозорец, за да я види Бойко. Гражданите подкрепят Бойка, жената на прозореца, а не Бойко. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV Мая Манолова.

Тя припомни, че исканията на медицинските сестри са много ясни искания и не са от вчера. По думите й, министър Ананиев лъже.

"По всяко едно от тези искания, той вече е казвал - Да, добре, това ще се случи".

Те искат професията Медицинска сестра и професията Специалист по здравни грижи да бъде обявена за защитена професия, искат основната работна заплата на всички специалисти по здравни грижи да бъде две минимални работни заплати.

Искат колективният трудов договор да важи за всички. И сега е записано 950 лв. минимална работна заплата за медицинска сестра, но това не се спазва в страната. Искат да имат възможност за частни медицински практики - рехабилитатори, медицински сестри, както е навсякъде по света. Искат в медицинските стандарти да бъдат ясно разписани изискванията за здравна грижа, да бъде остойностен трудът на медицинската сестра, така че тя да може да получи съответно възнаграждение по този начин. И разбира се, искат реформа. Реформата те виждат първа точка чрез премахване на търговските дружества лечебни заведения.

Те са посочили в споразумението, че исканията за работните заплати, за защитената професия, за повишаването на нощния труд - в момента те получават стотинки за работата си през нощта, всички тези искания имат по-кратък срок, двумесечен срок. Исканията за реформа и за преобразуване на лечебните заведения е обвързан със срок от 1 година", каза Мая Манолова.

Разбирате ли докъде трябва да бъдат докарани тези жени с безразличието на институциите, пита Манолова:

"Те надминаха ръба на отчаянието и се качиха високо на перваза на прозореца, за да ги види властта, защото властта не ги виждаше под прозореца си пред Министерски съвет. От 1 март никой представител на институция не им обърна никакво внимание.

Никога не стоя зад, аз стоя до и стоя със - стоя до медицинските сестри от една година, от 1 март миналата година, когато започнаха техните протести. Заедно с тях написах законопроект, който внесохме през август в Народното събрание. Стоя до тях и съм била с тях в Министерството на здравеопазването, в здравната комисия, къде ли не бяха тези жени, от кого ли не бяха излъгани, за да се стигне до днешната ситуация. Подкрепям ги от една година, подкрепям ги осъзнато като майка, като жена, като пациент, като гражданин, допълни Мая Манолова.

По думите й, държавността се разпада заради безотговорни институции и политици:

"Кое повече разпада държавността от прогнилото здравеопазване, от безхаберието на върха на здравеопазването - това убива държавността - нежеланието да чуеш проблемите. Ананиев излъга многократно медицинските сестри - има хронология на лъжите му - как заплатите от 1 юни трябваше да бъдат 950 лв., нищо от това не се случи. Тези жени са на палатков лагер от една седмица, никой от властта не се спря там, никой не ги пита".

Ангажиментът, който е поел Ананиев на тази среща в края на февруари е да даде отговор до 1 март кои от исканията ще изпълни, но до 1 март той такъв отговор не е дал, обясни Манолова.

"Те получават 650 до 750 лв. това не е ли унизително. Лъжа е, че техните заплати в страната са коригирани. В списъка със защитените професии има над 100 професии, защо професията на медицинската сестрата да не е защитена. Ако медицинските сестрите не трябва да бъдат признати за защитена професия, то коя професия.

Последно мисля, че озеленители са включени в този списък. Нямам против тези професии, но медицинските сестри наистина са на изчезване, те напускат България заради унизителното отношение към тях", допълни Манолова.

Тя призова всички говорители да се въздържат от обидни квалификации.

"И майките бяха наричани 5 майки, 5 кресливи жени, в крайна сметка те постигнаха своите искания. Това е подходът на властта, любимия трик на Борисов - да настройва съсловие срещу съсловие, хора срещу хора. Къде е Борисов днес, къде е българският премиер?", пита Манолова.

"Здравеопазването затъва. Утре, ако ни удари по-сериозно вирусът, няма да има медицинска сестра, която да ни обгрижи вас, мен или българските граждани.

Снощи научих, че те са се барикадирали в зала 130 на НС, бях в 17:30 ч. да подкрепя протеста на майките на деца с увреждания и останах там до 9 ч. Майките също имат своите искания, да се спре подигравателното отношение на министър Сачева спрямо тях".

Манолова обясни, че е отишла сутринта, защото са й се обадили и защото медицинската сестра Бойка е била на перваза на прозореца.

"Отидох там в 9 ч., след като минаха сутрешните блокове, за да не влизам в новините. Колко пъти сте виждали жена на прозореца на парламента", пита тя.

"Винаги, когато едно съсловие излезе със справедливите си искания, се започва със замервания - това е политическо, това ще дестабилизира. Това не е политическо, не е партийно, това са отговорни искания на жени към българските граждани.

Утре депутатите в парламента, въпреки техните привилегии, няма да имат медицинска сестра и здравна грижа, когато им е необходима. Провокация и удар върху държавността е безхаберието на властта по отношение на системата на здравеопазването.

Аз съм там от 1 март миналата година, била съм на всички протести, познавам ги лично. Отидох да ги подкрепя, чудя се защо не се разтревожиха министърът на здравеопазването, шефката на здравната комисия. Как ръководството на НС остави снощи 5 жени, те са отишли там, да за представят своите искания и да помолят депутатите да ги чуят", заяви още Манолова.

Тя коментира думите на шефа на НСО, според когото жените били подготвени за тези действия, защото са имали храна и напитки:

"Протестът е от неделя, те спят на дъжд, на сняг и на минусови температури. Докато са на протеста пред парламента, се хранят и пият вода, както го правят депутатите в парламента. Т.е. има проблем, че имат вода?

Боли ме за тези жени и за безчувствието на хората, които им лепят етикети. Здравната ни система се разпада, медицинските сестри изчезват като съсловие. Те направиха жест на добра воля след ескалацията сутринта. Аз и двама колеги, адвокати, им помогнахме да оформят споразумението и го изпратиха в МЗ към 14 ч.. Ананиев не е там, но заместничката му е, до момента няма отговор. В него няма нови искания, те са до болка познати на цялото ръководство на държавата. Те много кратно са обещавали, че ще изпълнят тези искания", заяви още Манолова.

"Не се заблуждавайте, господин премиер. Българският народ стои зад тези медицински сестри, зад тези смели жени, защото всеки от нас си дава сметка, че те са абсолютно прави, че исканията им са справедливи, че не е нормално да работят за 600 лв. на няколко места, че не е нормално нощният труд да им се плаща с жълти стотинки, че не е нормално такова унизително отношение към тях. Гражданите са на тяхна страна, не се заблуждавайте от мащабността на протеста.

Сигурна съм, че ще има масово излизане на медицински сестри, сигурна съм, че различните протести които тръгват в страната - срещу зариването на държавата с боклук, срещу изграждането на депа с опасни отпадъци, срещу инсталации за изгаряне, срещу тровенето на въздуха, за заплати... всички тези хора в един момент ще се съберат, ще се обединят и тогава тежко на властта", заключи Манолова.