"Не мога да чакам покани да си свърша работата. Представете си как КЕВР ме кани. Това е мое законно право, още повече, това е мое законно задължение да съм там, където се обсъждат правата на гражданите" - така омбудсманът Мая Манолова коментира пред Нова телевизия отстраняването си от вчерашното заседание на Тристранния съвет във вторник с мотива, че не била поканена.

След като още вчера от пресофиса й заявиха официално, че това е незаконно, днес тя изрази надежда, че водещият заседанието на Тристранката - вицепремиерът Валери Симеонов, "следващия път ще прочете и спази закона", според който омбудсманът трябва да присъства на дискусии, засягащи правата на гражданите.

"Чрез моето отстраняване те отстраняват българските граждани. Много е опасно, когато органите в държавата се капсулират. Какво крият?", попита Манолова.

Тя изтъкна, че нейните намерения са били да си свърша работата и по никакъв начин не е смятала, че това може да предизвика такава буря от емоции.

Омбудсманът подчерта, че би могла да си потърси правата в европейските институции, но няма да го направи.

"Аз не съм човек, който би си позволил да черни България пред европейските институции. Аз не бих го направила, но представете си. Има европейски органи", заяви още тя.

На зесадението се обсъждаха законови промени, които отнемат правото на миньорите да се пенсионират по-рано като хора, извършващи първа категория труд при тежки условия. Това беше валидно до миналата година, но с премахването на определена наредба вече не важи.

Тя отхвърли обивиненията на един от синдикатите за това, че е замесена в "далавера", свързана с миньорите.

"Това е недостойно поведение. Нима складирам въглища в мазето си?", коментира общественият защитник.

 

Относно изказванията на Ваня Григорова от КТ "Подкрепа", че тя иска да е батманът на държавата, Манолова каза:

"Превъзбудени дами не коментирам".

На въпрос дали може високият й рейтинг и активността й да са причина за раздразнение, тя отговори:

"Аз съм обществени защитник. Моята работа е да защитавам правата на българските граждани. И това го правя не от вчера, не от месец. Слизала съм в рудници под земята, когато е трябвало, стоя зад майките и ще стоя и в Странджа пак ще отида. Занимавам се с всеки случай. Ако това не харесва на някой орган, ако на синдикатите не им харесва, това си е техен проблем. Това обаче е моята работа. Няма да позволя на никой да ми пречи да си върша работата".