Има няколко варианта с финансови разчети по законопроекта за личната помощ, съобщиха пред журналисти омбудсманът Мая Манолова и представители на протестиращите майки с увреждания след поредна среща в Министерството на труда и социалната политика по темата.

Имаме принципна договореност, видяхме воля и желание за диалог от страна на министър Бисер Петков, но оттук нататък решението не зависи само от него, посочиха майките. Те отбелязаха, че единият от вариантите, който е по-нискобюджетен, е приемлив за всички страни, но другият е по-добър за хората с увреждания.

Основното решение ще бъде взето утре на заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. На заседанието ще се разгледа законопроектът, изготвен от Манолова и майките. Министър Бисер Петков е поканил и представители на протестиращите майки да присъстват на заседанието.

Мая Манолова и протестиращите отбелязаха, че не трябва да се пропуска, че главният финансов началник на държавата е финансовият министър и затова решението и последната дума ще са негови. По думите на Манолова Владислав Горанов трябва да разгледа изготвените варианти и да се произнесе.

В заседанието утре ще участват представители на всички министерства и по тяхната позиция ще се ориентираме каква е общата позиция на властта, каза Манолова. Ангажиментите към хората с увреждания не са само на социалното министерство, но и на здравното, на образователното, както и на още много други институции, отбелязаха участващите в днешната среща.

Майките сигнализираха и за друг проблем- в момента ТЕЛК комисиите са в отпуск, което по думите им обрича много деца и възрастни с увреждания на глад. Те призоваха да се вземат мерки, които да позволяват комисиите да функционират през лятото, защото с половин година се бавят решенията на хората.

Експертите от Министерството продължават работа по разчетите, същото правят и експертите от институцията на омбудсмана и протестиращите майки.