Големите партии в парламента показаха, че не ги е грижа нито за хората, нито за върховенството на правото, въпреки щедрите обещания. Досега парламентът не успя да свърши нищо смислено. Отговорността е на трите големи партии - "Има такъв народ", ГЕРБ и БСП. Това заяви председателят на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова в предаването "Евродикоф" по телевизия "Евроком", цитирана от своя пресцентър.

Депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС не бяха на заседанието на Комисията по околна среда и водите, където щеше да се разгледа Законът за ВиК, с който даваме възможност поскъпването на водата с 30 % от 1 януари да бъде отложено с една година. Комисията нямаше кворум, обясни Манолова и добави, че правна комисия, която трябваше да обсъди закриването на специализираните съдилища и прокуратура, също нямаше кворум заради ГЕРБ, БСП и ДПС.

След като Нинова прехвърли отговорността на Румен Радев, нашият призив е президентът да поеме отговорност и да даде възможност на парламента да приеме поне законите в полза на хората - Законът за ВиК и законите за съдебната реформа, каза още тя.

Хората искат парламентът да направи нещо за домакинствата. Предстои поскъпване на тока от 1 януари. "Топлофикация София" ще взима 20 % повече за парно, но ще работи незаконно поради неизпълнение на нормите за вредни емисии. Дружеството не може да изпълни нормите, защото от средствата, изписани като разходи за подобряване на съоръженията, не е похарчен и 1 лв. за това, обясни Манолова.

Комисията по ревизията изслуша сигнал за ВМЗ Сопот. През 2018 г. Изпълнителният директор е превел, по нареждане на икономическия министър или премиера, 10,2 млн. долара на сръбска фирма - посредник, за доставка на определени стоки. Срещу тези пари, които са аванс от общо 20,4 млн., долара, заводът не е получил нищо. Това твърди подателят на сигнала и работещите в завода. Документите са засекретени и новото ръководство потвърди, че няма доставка по договора, каза Манолова относно работата на Комисията по ревизия.

В "Автомагистрали" "ин хаус" процедурите са незаконни, превъзлагани са дейности без конкурс и процедура. Става дума за 1,8 млрд. лв., платени авансово и не е ясно с каква застраховка. Новото ръководство на дружеството не смее да плати свършената работа, защото договорите са незаконни, обясни тя.

В Комисията по ревизията получихме и сигнал за Иван Саздов и сключен с него консултантски договор за 34 млн. евро Сигнализираха ни и за рекет над фирма за 3-4 млн. лв. Излязоха много факти и много истини и хората очакват справедливост, подчерта Манолова.