Помощите за бизнеса, които са предвидени в актуализацията на бюджета, не са достигнали до бизнеса. Това каза Мая Манолова, председател на Гражданската платформа "Изправи се.БГ", на брифинг пред сградата на Министерския съвет. По думите й, все още няма и министерско постановление за това.

Според Манолова това създава огромна тревога и проблеми в българските фирми.

"Буквално, телефоните в офисите са прегрели", добави Манолова.

Тя изтъкна, че българските фирми са притеснени и от поскъпването на тока, и от инфлацията, и от липсата на подкрепа, на които те са разчитали. Затова от "Изправи се.БГ" настояват незабавно Министерският съвет да приеме постановление, с което да разпредели тези пари и да ги насочи към бизнеса.

От "Изправи се.БГ" подкрепят също искането не 30 процента спад в оборотите да е пределът, под който не получават помощ, а 20 процента спад в оборота, сравнен с 2019 г., да гарантира, че ще получат финансова подкрепа от българската държава.

"Това е така и заради лавинообразното повишаване на цената на тока, особено за социалните учреждения и за бизнеса", заяви още Мая Манолова.

От "Изправи се.БГ" поискаха и оставката на служебния министър на енергетиката Андрей Живков. Манолова каза, че искат оставката на министър Живков заради бездействието му, липсата на воля, както и на мерки, които да овладеят повишението на цените на електроенергията.

Според Манолова е ясно, че още от август на енергийната борса се правят спекулативни сделки, в които участват държавни дружества в енергетиката и държавни институции. По думите й, тези държавни дружества и институции, вместо да работят в полза на българските граждани, "опъват чадър над схеми и мръсни, спекулативни сделки в енергетиката".

Освен това, нито един ръководител от държавните енергийни дружества не е сменен, коментира Манолова.

"Кадрите на Борисов са във всичките енергийни дружества", добави тя.

Манолова изтъкна, че не са променени и правилата за борсова търговия на енергийната борса. Тя даде пример, че в Комисията по ревизията е било показано как се извършват спекулативните сделки, но не е имало никаква реакция от страна на служебния министър на енергетиката.

Служебният енергиен министър не е предприел и никакво действие за осигуряване на държавна подкрепа и компенсация за скъпия ток на фирмите и държавните учреждения, посочи още Мая Манолова. По думите й, правителствата в европейските държави вече са предприели подобни действия.

От "Изправи се.БГ" смятат, че може да се направи анализ и да се ограничи или да се спре временно износът на ток, така че евтиният ток от АЕЦ "Козлодуй" да бъде на българския пазар и да подкрепя българските фирми, а не тези в Гърция и в Румъния. Според формацията, служебният министър на енергетиката може да прояви активност и по отношение на правилата на търговията с квоти за парникови газове.