Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви днес, че сигурността на европейския континент не бива да зависи от САЩ, предаде Асошиейтед прес.

"Европа не може да разчита само на Съединените щати за сигурността си. Наша задача е да изпълним отговорностите си, да гарантираме сигурността си и следователно европейския суверенитет", заяви Макрон в реч пред френските посланици в Париж.

Президентът добави, че сътрудничеството в областта на сигурността трябва да включва всички европейски държави и Русия, при условие че има напредък с Москва по въпроса с конфликта между украинското правителство и подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна.

Франция настоява за пълно прилагане на Минското споразумение, сключено през 2015 г. с посредничеството на Франция и Германия. То цели уреждане на конфликта в Украйна, отнел живота на поне 10 000 души от избухването си през 2014 г.

Френският президент обяви, че през идните месеци ще представи проект за укрепване на сигурността в Европа, предаде Франс прес.

Той възнамерява да поднови диалога за "киберсигурността, химическите оръжия, конвенционалните оръжия, териториалните конфликти, космическата сигурност и полярните зони, особено с Русия".

Откакто бе избран за президент през май 2017 г., Макрон призовава за повече евроинтеграция с общ бюджет за отбрана и доктрина за сигурност. През ноември страни от ЕС официално откриха нова ера в сътрудничеството в сферата на отбраната с програма за общи военни инвестиции и проект за развитие, предназначен да помогне на ЕС да посрещне предизвикателствата пред сигурността си.

Двайсет и три от 28-те членки на съюза се включиха в процеса, известен като "постоянно структурирано сътрудничество". Великобритания, която напуска ЕС през 2019 г., и Дания са сред страните, които не вземат участие.

В продължилата час и половина реч, в която очерта дипломатическите си приоритети, Макрон не направи никакви големи завои в следваната от него политика, но говори убедително за "кризата на мултилатерализма" и нуждата Европа да бъде по-"суверенна". Според него многостранният подход в уреждането на световните проблеми преминава през голяма криза "най-вече заради САЩ". "Партньорът, с който Европа изгради новия следвоенен ред, изглежда, обръща гръб на тази обща история", каза президентът.

Макрон съобщи, че в началото на лятото на 2019 г. в Марсилия ще бъде организирана среща на върха на страните от Средиземноморието, която ще бъде повод да се обсъдят теми като младежта, мобилността, енергетиката и университетските обмени между страните с излаз на Средиземно море.

Президентът заяви, че десет години след създаването на междуправителствената организация Съюз за Средиземноморието има загубена политическа нишка, която трябва да бъде възстановена.

Съюзът за Средиземноморието бе учреден през 2008 г. по инициатива на тогавашния френски президент Никола Саркози. Той включва ЕС, страните от Северна Африка и Близкия изток, както и държавите нечленки на ЕС от Южна Европа с излаз на Средиземно море. Организацията обаче бързо загуби влиянието си, особено в контекста на арабските революции в началото на това десетилетие.