Балканите вече не са барутен погреб. Само позитивни неща се случват днес между България и Македония. Това коментира премиерът на Македония Зоран Заев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той призна, че е щастлив, че всички страни са доказали, че Балканите вече не са барутен погреб! Заев бе в София за участие във форума "16+1". Македонският премиер съобщи, че търговията между Скопие и София се е увеличила с 12%.

"Има много български инвеститори, които или инвестират вече в Република Македония, или водят преговори за инвестиции. Също така се случва и обратното - няколко бизнесмени от Македония инвестират в България, а това означава работни места за гражданите на двете страни. Аз съм един от покровителите и гарантите на концертите One love. През есента те ще завършат, но виждаме и доста театрални представления от България, които се играят в македонските театри", каза още премиерът.

"Щастлив съм, че живея във време, когато отношенията между България и Македония блестят. Те ще растат и ще се развиват и ние, политиците, само ще останем да им служим. Всичко започна след подписването на договора за приятелство и добросъседство с България, който подейства стимулиращо както при мен, така и при премиера Ципрас да започнем да работим за постигането на договор с Гърция. След това се стигна до дата за започване на преговори с ЕС. На 11 и 12 юли очакваме покана от НАТО за присъединяване към Алианса. Това е исторически момент за Македония", добави той.

Заев посочи, че 80% от гражданите на Македония са за влизането на страната им в Алианса, а над 75% са за пълноправното членство в ЕС.

"След 27 години Македония е на път да изпълни 30-годишните си надежди и очаквания. Аз съм щастлив, че всички доказахме, че Балканите не са повече барутен погреб, както бяхме свикнали, а регионът ни е европейско и хубаво място, в което младите да останат да живеят в страните си. Показахме, че по приятелски начин може да бъдат намерени решения по чувствителни въпроси както беше между Македония и България, така и между Македония и Гърция", каза още македонският премиер.

Той обясни, че ако президентът Георге Иванов и втори път реши да не подпише договора между Македония и Гърция, тогава ще се проведе референдум, за който е ясно, че ще бъде или в края на септември, или в началото на октомври тази година.