Това коментира на заседанието на кабинета премиерът Бойко Борисов по повод откритата вчера изложба "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България" в Лувъра, става ясно от стенограма на Министерски съвет.

По думите му изложбата показва каква огромна култура са имали траките.

"България на три култури лежи като държава", коментира премиерът.

Той изчислява, че над четири милиона души от цял свят се очаква да посетят изложбата.

"Жеста, който направиха към България – да отворят Лувъра за наша изложба, трябва да ви кажа уникални неща има и невероятен отзвук има там", казва още Борисов.

Вижте снимки на премиера в Лувъра >>

По повод посещението си за откриването на изложбата той разказва, че са били изключително добре и радушно посрещнати от премиера Манюел Валс, президента на Франция Франсоа Оланд и бившия държавен глава Никола Саркози.

"Просто във всички посоки България се ползва с изключително голям авторитет в момента като правителство, за което благодаря на всички вас, на партиите, които ни подкрепят. Просто, както президентът Оланд каза: „Видя, не отидох в България година и половина докато те нямаше, а сега ще дойда, иначе щеше да се разсърдиш”. Хората бяха там и слушаха. Тази година и половина загубена за България време е пагубна, да ви кажа", обяснява Борисов на министите.

Саркози пък обяви вчера, че Борисов е най-оцеляващият български политик.

Премиерът добавя на заседанието, че хора като Ивайло Калфин, които са били външни министри и в дипломацията, знаят, че такива жестове не се правят само заради доброто съкровище и това, което имат.

По думите му това са политически решения и то на социалистическо правителство, "на форлайтера на социалистите в Европа – така както на ЕНП е канцлерът Меркел, така е президентът Оланд за социалистите".

"Посрещнаха ни, казаха и на пресконференцията сте чули много окуражаващи думи за България и за това, което правите. Така че, ни най-малко, дето се вика, няма самохвалство в това, което казвам", уточнява скромно Борисов.

От следващата седмица изложбата "Епопея на тракийските царе" ще бъде рекламирана в метрото на Париж. Предвижда се плакатите да бъдат поставени на 300 станции на метрото. Френските експерти отбелязаха, че досега реклама на събитието е нямало, тъй като се е изчаквало експонатите да бъдат първо изложени.

Благодарност

"За мен историята на България бе мечта, защото само бяхме чували за българските археологически открития, но не бяхме ги виждали. Вежди Рашидов направи така, че трудът на археолозите да бъде познат във Франция и това е най-големият подарък, който българският министър на културата направи на френската научна общност и на Музея "Лувър".

С тези думи президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез благодари днес на министър Рашидов за уникалната изложба, цитира го пресслужбата на министерството на културата.

Жан-Люк Мартинез беше награден от Рашидов с най-високото и престижно отличие на Министерството на културата - "Златен век" с огърлие.